Magyarországi vakáció: a jó, a rossz és a csúf.

Nyaraltunk

  • Amsterdam → Budapest → Nemesvita / Balaton-felvidék → Amsterdam
  • Google Photos album

Útközben fejben gyűjtögettük a jó/rossz/csúf dolgokat, amik másfél (plusz!) év után feltűntek, úgyhogy olvass tovább! (Ha érdekel az ilyesmi.)

A jó

  1. Az Equital, a sziget, ahol kompromisszumot nem ismerően tökéletes minden.
  2. Benzinárak. Összehasonlításképp: Magyarországon átlag 1 EUR, Németország átlag 1.3 EUR, Hollandia 1.6 EUR.
  3. BKV. Oké, egyszer utaztam, és a Hűvösvölgyből a Moszkvá… Széllkalefra, de az éjszaka volt. Jegyvásárlás (tudom, ki az a hülye aki éjszaka az 56-osra jegyet vesz, hát én) automatából, bankkártyával, mit bankkártyával, PayPass-szal, tehát telefonnal! Európában éreztem magam. (Nyilván túl jó, hogy igaz legyen.)
  4. PayPass, általában, szinte mindenhol ahol van POS (ami nem sok hely, lásd lejjebb.) Európában nem ennyire általános! A telefonos PayPass fizetésre mondjuk azért nagyot néznek többnyire.
  5. Vendéglátás. A munkaerőhiány látványos, de a kiszolgálás minőségére nem tudok semmi rosszat mondani.
  6. Gyógyszertári ügyintézés. Hollandiában szerintem napokat töltöttem gyógyszertárban tavaly.
  7. A Balaton-felvidék. Európa egyik legszebb tája. Szerintem 10 éve ide járok (járok ide) nyaralni és nem tudom megunni. I mean:

PANO_20160812_083601

A rossz

  1. Még a határon, autópályamatrica-vásárlás. Maestroval nem lehet fizetni, csak Mastercarddal, syigorúan nem a kúton, tankolás fizetésével együtt, hanem kint hátul a bűzlő szemetesek mellett, légkondi nélküli kis bódéban, a matrica hatálya fénymásolt A4-es Magyarország térképen piros filctollal kézzel berajzolva… Megvan a kép? Welcome to Hungary, külföldi paraszt.
  2. Parkolás utcán, Budapesten. Külföldi telefonszámról nem működik az SMS-es parkolás, külföldi bankkártyával nem megy az egyébként desktop OTP online payment oldalt használó hivatalos parkoló app (ami — úr-isten!!! — önmagában megérne egy Androidportál cikket, “hány embert kéne örökre eltiltani a szakmájától” témakörben), és különféle okok miatt (külföldi rendszám, külföldi kártya, külföldi telefonszám, illetve ezek variációi) nem működik egyik Androidos parkoló app sem. Legyen páncélforintod, külföldi paraszt.
  3. Parkolás a Mammutban. A parkolóautomatánál csak készpénzzel lehet fizetni, kártyával nem; 2000-es a legnagyobb címlet amit elfogad. Oké, irány az ATM, pénz kivesz, majd felváltjuk. A fenti pénzváltónál tett kísérletünk, hogy pénzt váltsunk, kudarcba fullad (ie. “a pénzváltónál pénzváltás nincs!”). Kb. 20 perc bolyongás után (2 gyerekkel) sikerül váltani. Azt meg elnyeli a fizető automata. Tanulság: legyen páncélforintod, külföldi paraszt.
  4. Úgy általában, legyen páncélforintod, külföldi paraszt.
  5. Banki ügyintézés. Egyrészt lakcímkártya nélkül nem tudsz semmit csinálni, ami vicc. Másrészt képtelenek megmondani, hogy egy összeg külföldre utalása pontosan mennyibe kerül, illetve hogy egy bizonyos összeg átutalása esetén pontosan mennyi érkezik a külföldi számlára. És mielőtt bárki okoskodni kezdene, hogy ez miért nem lehetséges: a Transferwise Eurócentre pontosan megmondta. Ezért is használtuk végül a Transferwise-t.

A csúf

  1. A média állapota és a plakátkampány. A MTVA híradó pornófilmesen fix felépítése (1., migránsozás/terroristázás; 2., sikertörténet, jobbanteljesít; 3., kisszínes), a helyi média állapota, és a minden kisvárosban és faluban stratégiai helyeken elhelyezett migránsellenes plakátok… gusztustalanm és miután mindenhol ott vannak, kb. ez az utolsó dolog, amit látsz, mikor kilépsz az országból, szóval well done magyar kormány, hogy búcsúzóul igazoljátok nekem újfent az emigrálást.

 

3 hozzászólás “Magyarországi vakáció: a jó, a rossz és a csúf.” bejegyzéshez

  1. Stimmel, az elejétől végéig. Balaton-felvidék nálam is örök, mostanában Füredre járunk, régebben Badacsony volt az állandó pont. Az aprópénzes részhez meg annyit tennék hozzá, hogy ezt Görögországban is sikerült beszopni: megyünk be Bulgária felől az autópályán, egyszercsak hopp fizetőkapu, ahol se kártyát, se bolgár pénzt nem fogadnak el, csak eurot. Persze kezelni tudták a helyzetet, adtak cetlit, amivel be kellett csoszogni a bankba és ott befizetni a 2.40-et lol :) Pedig az autópálya fizetőkapu kártyával működtetését még Szerbia is megugrotta, ahol rendszeresen járunk.

  2. Nálam matrica, parkolás a simple app segítségével megy. Barátságos, s többnyire jól is működik. :)

  3. Tükörnyaralás példa:) Weesp és Almere között nem jár a vonat, vonat pótló van, infó tábla kaotikus módon kezelve, userektől kellett infót kicsikarni (mondjuk legalább tényleg mindenki beszél angolul). Jegyet viszont csak NL ben kiadott kártyával vagy hitel kártyával vagy Lipi terminus technikusával élve páncél euróval lehet venni, mivel csak aprót fogad az összes NS -es gép el. Szóval sok sikert egy 36 eurós oda vissza jegyhez. A végén a magyar hitelkártyát elfogadta, de 3 másikat nem. Legközelebb erre készülünk :)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.