Erős jelszavak.

United colors of consumer society.

Erős jelszavak pszeudo-generálásához egy elég jó kiindulási alap, ha angol billentyűzeten begépelünk egy pár magyar szót. Pl. a “billentyűzet” máris “billentzyet” lesz, a “hangerő föl” (mert innen jött az egész) pedig “hanger[ f0l”. Ebben már jelen van két követelmény, a szimbólum és a szám, és úgy ránézésre is kezd hasonlítani egy rendes passwordre. Ha veszünk egy rövidebb magyar mondatot, abban már nagybetű is bizonnyal lesz, de persze ezt mi is beválaszthatjuk, meg mondjuk beleteszünk egy-két mondatrész-elválasztó karaktert: “ha,ngEr[f0l.”. Ez már egy teljesen korrekt erős jelszó, használjuk egészséggel.

Egyébként 1: Mozilla juzerek valószínűleg kevesen tudják, de a “Master Passwords” funkciójában (Preferences – Privacy & Security – Master Passwords – Set/Change Password) van egy jelszóerősség-mérő, jól lehet látni, hogy a “cica” jellegű jelszók mennyit érnek.

Egyébként 2: nem tudom, a többi disztribúcióban hogy van, de Debian alatt alapbeállításokkal a max password 8 karakter hosszú. Beírhatsz hosszabbat, csak szarik rá. Ennek megváltoztatása a /etc/pam.d/common-password -ban lehetséges (Sarge-ról beszélünk, Woody alatt még máshogy volt), ezt a sort kell (értelemszerűen) átírni:
password required pam_unix.so nullok obscure min=4 max=8 md5
Nálam max=16, Kaloznál sztem kb. 60.