Statikus webkiszolgálás.

Ma testközelből is megismerkedtem a thttpd minimál-webszerver jóságával. Eddig is tudtam a létezéséről, hogy statikus tartalmakat iszonyat sebességgel szolgál ki, és hogy ebben kb. ki is merül.

És igen.

A reggeli 20-as load oka egy napi 200 ezres letöltésű viszonylag nagy file volt. Az Apache egyrészt felzabálta az összes erőforrást, kimaxolta a processzkorlátokat, másrészt szarrá logolta magát (ami általában persze jó dolog) és ez a file letöltésekkel együtt kemény io-műveleteket eredményezett, load fel, a többit tudod.

Délutánra a load visszaállt 1-3 körülre (most éppen 1,8), köszönhetően a thttpd-nek: minimális procit és memóriát zabál, a konkrét feladatot végzi, maximálisan hatékonyan.
A thttpd jó.

A másik aranyos dolog meg látni, hogy mennyire dolgoznak az emberek: a legkeményebb forgalom (női portálról beszélünk) a reggeli munkakezdés és ebédszünet között, tehát munkaidőben jelentkezett. Hajrá csajok.

8 hozzászólás “Statikus webkiszolgálás.” bejegyzéshez

  1. És azt próbáltad már, hogy ahelyett, hogy ilyen hülye számítógépes dolgokra pazarlod a fiatalságod, inkább kimész a hegyre a nagy tavaszban és szanaszét biciklized magad? Nekem bejött.
    ;)

  2. btw tuxot próbáltad már?
    elvileg azis hasonló mint ez a te thttptptptpt-d :)

  3. hát, Drojid, nem is tudom… talán majd ha lesz ott is wifi…
    egyébként meg te tudod a legjobban, hogy próbáltam, és nekem is bejött. (bejön.)

  4. A Lightyt tudom javasolni én is. Thttpd-ről tértem át rá, frissebb, lágyabb, szárazabb, tisztább érzés. :)

  5. a lighttpd ötletet köszi, szerintem a CMass-t ezzel rakjuk meg, bár előtte benchmark… ha viszont bejön, akkor valszeg nem lesz szükség a load balance-olt vasra…

  6. arra nem gondoltál, hogy két vas szolgálja ki az oldalakat?
    kulcsszavak: HA rendszerek, magas terhelhetőségű rendszerek, bytecode cache, output cache, query cache #

  7. természetesen gondoltam rá, csak akkor felmerülnek olyan kérdések, hogy a Drupal hogy tárolja a cookie-jait, hogy tartod szinkronban, hogy oldod meg az adatbázis replikálását, stb. (statikus oldalak esetében természetesen kézenfekvő a dolog.) tehát ha van rá mód, akkor célszerű az egy vason maradni. tavaly is volt több tartalékrendszer talonban, aztán végül nem használtuk őket.
    de erről úgyis beszélni fogok veled direktben is :)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.