Internet vs. internet.

Hogy eloszlassak egy gyakori tévedést: az Internetet (tradícionálisan) nagy kezdőbetűvel írjuk, szevasz. Ezt kifogásoló rantek postolása előtt célszerű megnézni a vonatkozó Wikipedia oldal megfelelő részét:

Internet is traditionally written with a capital first letter, as it is a proper noun. The Internet Society, the Internet Engineering Task Force, the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, the World Wide Web Consortium, and several other Internet-related organizations use this convention in their publications.

A nagybetűzés egyébként abból az időből ered, amikor még nem az Internet volt az egyetlen internet[work]:

Historically, Internet and internet have had different meanings, with internet being a contraction of internetwork or internetworking and Internet referring to the worldwide network. Under this distinction, the Internet is a particular internet, but the reverse does not apply.

Mivel 2006-ot írunk, és az Intereten kívül nem nagyon van már már ilyen jellegű hálózat, az internet és az Internet írásmódot is helyesnek tekintjük. (Nota bene, valószínűleg az egyszerűség kedvéért én is kisbetűzni szoktam.) Ismétlem, mindkettőt: ha tehát valaki van annyira igényes, hogy veszi a fáradságot és nagy kezdőbetűzik, azt ne oltsuk már le köszi.

Na, pizza time.

7 hozzászólás “Internet vs. internet.” bejegyzéshez

  1. Mintegy ráadásként a magyar akadémiai helyesírás is bizonytalan kisbetű-nagybetű kérdésben. A helyesírási szótárba új kifejezésként bekerült a kisbetűs és a nagybetűs alak is:

    …webgazda, weboldal, WHO, CD v. cédé, CD-lejátszó v. cédélejátszó, CD-ROM, komputer, Internet (intézmény), internet (távközlési rendszer). A kisbetűs írásmód küzdelem a hajlongó nagybetűk járványa ellen, ezt tükrözi a szótárba felvett szócsalád is: internetcím, internetkapcsolat, internetkiszolgáló, internet-hozzáférés, internetezik, internetforgalom, internethasználat, internethasználó, internetkiadvány, internetszabvány, internetkiszolgálás, internetszolgáltató, internettelefon.

    A fenti idézet Minya Károly Magyar Nyelvőrbeli cikkéből származik – btw, gyönyörű nyelvvédő önigazolással kezdődik a szöveg – de hasonló érvelés található az Akadémia nyelvi GYIK-ében is.

  2. Kinyitja az Osiris Helyesírását. (Az angol nyelv szabályai egyébként nem egyenlőek a magyaréval, tudtad-e? Minya korrekten használja egyébként a főneves alakot.)

  3. hadd idézzem önmagamat:
    “…az internet és az Internet írásmódot is helyesnek tekintjük. … Ismétlem, mindkettőt: ha tehát valaki van annyira igényes, hogy veszi a fáradságot és nagy kezdőbetűzik, azt ne oltsuk már le köszi.”
    nem helytelen egyik se! helytelensége felett moralizálni, az oldskool dekadenseket fikázni kár.

  4. Nem is írtál rosszat, csak nekem az utolsó (előtti) mondat fájt, hogy nem igényes, aki kicsivel írja.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.