Magyar mozik kétnapja.

Vasárnap este Pánik, hétfő este Bakkermann (ja, official link) díszbemutató.

Mindkettőre azt mondom, hogy jó és érdemes volt megnézni, kiemelkednek a magyar mezőnyből. (Bár persze mi a faszt tudok én a „magyar mezőnyről”, merül fel a jogos kérdés. Lehet, hogy a „magyar mezőny” nagy része ilyen, és a Kis Vuk meg a Londoni Férfi a dühítő kivételek.) És hiszed vagy nem, párhuzamok vannak a két cucc között.

A Pánikból kicsit hiányoltam a sztorit meg az üzenetet, de aztán Jul megmondta nekem, hogy arról szól, hogy „mindenki hülye”. A Bakkermannban cserébe bevallottan nincs túl nagy sztori (de valamennyi van), Csehovosan és Macska-jajosan megvalósított realizmus van, Szőkééktől elvárható humorral. A film közben (bár ez kicsit teaser, de Hegyi, figyelj!) bevágott okoskodásokat (dumaszínházas Mérnök, Menedzser, meg Köjálos) érdemes lenne önálló spotként tolni a Bakkermann reklámkampány részeként. (A szénné itatott okoskodó mérnöktől egyébként bekészültem, mert kurvajó.) Az üzenet meg persze a magyar falusi reménytelenség.

Rájöttem, hogy a magyar filmekkel mi a bajom, és erre a Pánik-Bakkermann ellentét ébresztett rá: egy magyar filmben a színészek játszanak, nem csak játszanak, túlartikulálják. Ez baj, mert színházban elmegy, de filmben kilóg a versláb. Bruce Willisről (bocs magyar filmesek, de tegnap is ez a párhuzam ugrott be) a film közben simán elhiszed, hogy ő John MacLane, tényleg alkoholista és faszakivan az egésszel. Zsuzsáról (from Pánik), de még a Schell Juditról is azt látod, hogy most éppen átérez és előadja a szerepet. Nem akarok megsérteni ezzel senkit, de a magyar filmek forgatókönyvszagúak, szinte látod leírva és kiejtve-artikulálva a szöveget. És az üdítő kivételek között ott van a Bakkermann, nyilván azért, mert a Szőke meg a Badár ezt zsigerből nyomják (csak felvásárolták hozzá a Tapipiac összes ruháját), nem kell szerepet átérezni. (Mási üdítő kivétel pl. a Kapa-Pepe páros.)

Szóval thumbs up, tessenek mozibamenni magyarfilmetnézni.

Disclaimer: Az Estiskola, és ezáltal a Bakkermann is kicsit, a Dejahu hajóban utazik.

2 hozzászólás “Magyar mozik kétnapja.” bejegyzéshez

  1. zsoltu szerint:

    a bakkermann nagyonis itt evez, te jóember. :)

    mellesleg majd írok a taxiba, merthogy tegnap meg ma hallótávolságba kerültem az interjúkhoz (meg régebben is, de az mindegy), és hát elég ramaty állapotban van az interjúkat készítő „újságíró” közeg. Na, majd mesélek.

  2. phnb szerint:

    Nemtom, a Bakkerman trailere után megfogadtam, hogy ezt meg nem nézem. Viszont a tőlartikuláltságban szerintem nagyon igazad van, nagyon régóta ez zavar engem is, hogy mintha színházban játszanának a magyar filmekben.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.