Magyar mozik kétnapja.

Vasárnap este Pánik, hétfő este Bakkermann (ja, official link) díszbemutató.

Mindkettőre azt mondom, hogy jó és érdemes volt megnézni, kiemelkednek a magyar mezőnyből. (Bár persze mi a faszt tudok én a “magyar mezőnyről”, merül fel a jogos kérdés. Lehet, hogy a “magyar mezőny” nagy része ilyen, és a Kis Vuk meg a Londoni Férfi a dühítő kivételek.) És hiszed vagy nem, párhuzamok vannak a két cucc között.

A Pánikból kicsit hiányoltam a sztorit meg az üzenetet, de aztán Jul megmondta nekem, hogy arról szól, hogy “mindenki hülye”. A Bakkermannban cserébe bevallottan nincs túl nagy sztori (de valamennyi van), Csehovosan és Macska-jajosan megvalósított realizmus van, Szőkééktől elvárható humorral. A film közben (bár ez kicsit teaser, de Hegyi, figyelj!) bevágott okoskodásokat (dumaszínházas Mérnök, Menedzser, meg Köjálos) érdemes lenne önálló spotként tolni a Bakkermann reklámkampány részeként. (A szénné itatott okoskodó mérnöktől egyébként bekészültem, mert kurvajó.) Az üzenet meg persze a magyar falusi reménytelenség.

Rájöttem, hogy a magyar filmekkel mi a bajom, és erre a Pánik-Bakkermann ellentét ébresztett rá: egy magyar filmben a színészek játszanak, nem csak játszanak, túlartikulálják. Ez baj, mert színházban elmegy, de filmben kilóg a versláb. Bruce Willisről (bocs magyar filmesek, de tegnap is ez a párhuzam ugrott be) a film közben simán elhiszed, hogy ő John MacLane, tényleg alkoholista és faszakivan az egésszel. Zsuzsáról (from Pánik), de még a Schell Juditról is azt látod, hogy most éppen átérez és előadja a szerepet. Nem akarok megsérteni ezzel senkit, de a magyar filmek forgatókönyvszagúak, szinte látod leírva és kiejtve-artikulálva a szöveget. És az üdítő kivételek között ott van a Bakkermann, nyilván azért, mert a Szőke meg a Badár ezt zsigerből nyomják (csak felvásárolták hozzá a Tapipiac összes ruháját), nem kell szerepet átérezni. (Mási üdítő kivétel pl. a Kapa-Pepe páros.)

Szóval thumbs up, tessenek mozibamenni magyarfilmetnézni.

Disclaimer: Az Estiskola, és ezáltal a Bakkermann is kicsit, a Dejahu hajóban utazik.

2 hozzászólás “Magyar mozik kétnapja.” bejegyzéshez

  1. a bakkermann nagyonis itt evez, te jóember. :)

    mellesleg majd írok a taxiba, merthogy tegnap meg ma hallótávolságba kerültem az interjúkhoz (meg régebben is, de az mindegy), és hát elég ramaty állapotban van az interjúkat készítő “újságíró” közeg. Na, majd mesélek.

  2. Nemtom, a Bakkerman trailere után megfogadtam, hogy ezt meg nem nézem. Viszont a tőlartikuláltságban szerintem nagyon igazad van, nagyon régóta ez zavar engem is, hogy mintha színházban játszanának a magyar filmekben.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.