Hollandia

Lipilee Hollandiaországban, avagy Hollandia a csodák csodája, avagy Lipilee esete Hollandiával, Lippilin és a hollandlámpás, szóval hollandiai kalandok és posztok gyűjteménye.

First year, first christmas.

Nem vertem nagydobra (sőt: eszembe se jutott aznap), de december 2-án szép csöndben szülinapfordulóm volt ebben a lakásban, az első hollandiai lakásomban. (Meg persze első karácsonyunkat is megültük, igaz, kicsit betegeskedősre sikeredett, lázas gyerekek és felnőttek között.)

Az egyik edényt mosogatva jutottak eszembe a költözés utáni napok, amikor ez volt a berendezésem:

IMG_20141203_071128

A cuccaink csak januárban jöttek át, úgyhogy az elején vettem 3 db. edényt: egy szart vízforralásra kávéhoz, egy jót tésztafőzésre, meg egy pici teflonos serpenyőt tojásnak. Ezen felül egy szett tányért (mély, lapos, kis), egy poharat, egy kávésbögrét, meg két szett evőeszközt. Ennyi volt a konyha. Kb. talán egy hétig (vásárlás-kiszállítás) hűtőm se volt, addig egy doboz volt a hűtőm, amit a teraszon tartottam.

(Vannak a kevésbé romantikus pillanatok: az a pár nap, amíg netem még nem volt, a fűtés épp tönkrement, a fürdőszobát pedig garanciális javítás céljából szétverettem, úgyhogy ültem hálózsákban az IKEA kanapén amit direkt átmeneti célból vettem amíg nincs meg a hitvesi ágy, és felváltva fáztam és próbáltam lopni a lenti Vomar fel-fellógó wifijét, hogy legalább a Gmail offline le tudjon syncelni. Idővel majd biztos erre is jó lesz visszaemlékezni.)

Aztán 29-én átautóztam az Erdészt:

IMG_20141229_021536

…és átjött a többi cuccunk is (Erdészben, teherautóban), jöttek a többiek január 10-én, beköltöztünk és berendezkedtünk; mostanra én is, Jul is ezt a lakást szereti a legjobban az eddigi lakásaink közül. Ha odaállok, ahol a fenti fotót csináltam (nem az autópályásat, a fenti fentit), ezt látom:

IMG_20151228_004119

(Kupi inkluzíve…)

A többi pedig történelem. Készülget egy album a lakás főbb átváltozásaiból, egyszer talán publikus lesz.

Szóval: boldog születésnepot nekünk itt!

Tovább is van >>

Különbözetszámla.

Megjött a Nuon éves különbözetszámla. (Nuon: fűtés-, melegvíz-, és áramszolgáltató.) Nem kevés, konkrétan kurvasok, számítottam valami ilyesmire, mert az előző lakó egyedülálló néni volt, ráadásul holland (-2 fok fűtésigény ugye), nem ment állandóan valami számítógép, nem voltak gyerekei, stb. Szóval sok, nem is tudjuk egyben kifizetni.

A különbözetszámlát emailben kaptam, PDF csatolmányként. Az emailben van egy link a weboldalra, ahonnan az összes számlát le lehet tölteni. A számlák fölött egy rövid mondat: ha túl magas a számla, kérhetsz részletfizetést. Nem 10 bekezdéses litánia, hogy a kisfaszom törvény szerint mire van jogod; ha sok, itt (link) kérhetsz részletfizetést. Ugyanez a direkt link minden egyes számla mellett.

Úgyhogy rákattintottam a linkre, és 3 lépésben online elintéztem, hogy részletekben fizessek. Ilyen a közműszolgáltatás Hollandiában.

Kontrasztként az ELMŰ új online felületén egyelőre semmit nem tudtam csinálni, az emailt amit küldtek már nagy nehezen leparsoltam, de a rendszer még mindig nem működik, úgyhogy nem tudom az otthoni lakás számláját fizetni. Gondolom ezért is én leszek a hibás, miért nem gyalogoltam be az ügyfélszolgálatra elintézni.

Tovább is van >>

Poor man Anton.

Szegény Anton de Kom, gondolta-e vajon, miközben Suriname-ben harcolt a függetlenségért és antikolonialista könyveket meg cikkeket írt, hogy a függetlenségi törekvései által szerzett népszerűsége okán egyszer majd Hollandiában teret neveznek el róla, és innentől fogva a világ csak Anton de Komplein, azaz Anton, a Relkamáló néven emlékezik majd rá?

screenshot_20151029_130158

Tovább is van >>

Cars of Holland.

Driver 1 uses Alfa Romeo 2000 on Driver 2. It’s super effective!

I see your Alfa Romeo 2000 and I raise you a 1978 SAAB 99 Turbo.

Tanulság nincs.

Tovább is van >>