Tech post már megint.

Utánanéztem a SpamPoison-nak, és nagyon tetszik.
A dolog a következőképpen működik: beteszel egy linket (mint ott fent) az oldaladra, ami egy rakás email-címet tartalmazó listára mutat (erre még később visszatérek), valamint a listában egy további ugyanilyen oldal linkjére, ami megint egy hasonlóra, stb. Tehát van egy loop itt (lásd később). A spammelő geci robotja, amikor átnézi az oldaladat, végignézi az összes linket, tehát eljut ehhez a listához is, ahol aztán megint továbbmegy az ottani linkre, satöbbi.
Csapda 1: a robot loop-ba (Linuxvilágos megfogalmazásban “végtelen hurokba”) kerül a véletlen linkek miatt. Hatás: “feleslegesen” extra terhelésnek van kitéve. (Persze ez magában nem vált meg senkit.)
Csapda 2: az emilcímek, amik a listákon vannak, vagy véletlenszerűen generáltak (de biztos nem létezők), vagy a SpamHaus adatbázisából jönnek, ez az adatbázis pedig spammerek által exkluzívan használt From: email-címekből tevődik össze. Tehát a spammer geci email adatbázisa “megmérgeződik”: vagy össze-vissza hülye címekkel lesz teli, vagy olyan címekkel, ami “saját magára”, s spammerre (spammer gecire) mutat vissza, tehát bukta a dolgot.
Innen a folytatás egyértelmű: a spammer hatékonysága, ezáltal hoisszabb távon a piaci értéke csökken, mert sokkal kisebb lesz a valódi (értékes) címzettek aránya. Marketinges nyelven drasztikusan csökken a Reach.
Persze nincsen rózsa tövis nélkül, mondhatnők, a dolog hátránya, hogy terheli a netet. Viszont azt hiszem, eljött az idő, hogy ne csak passzív eszközökkel (RBL-ek, bayesian szűrés), hanem aktívan, visszatámadva harcoljon az emberiség a spam ellen, különben hamarosan elfelejthetjük az e-mail-t, mint intézményt, azt meg sajnálnám.
A másik aggodalmam az volt, hogy ezzel a megoldással keresőmotorok is loop-ba kerülnek, mivel azok is végignézik a linkeket az oldaladon, de van egy lényeges különbség: a keresőmotorok jóindulatúak. Ha beteszel egy <meta name=”robots” content=”noindex,nofollow”> tagot az oldal elejére, akkor a jófej robot itt abbahagyja a munkát, a spammer geci robotja meg nem. Ezek a fiúk betették a meta infót. (Szerintem egyébként el fog jönni az idő, ha még nem jött el, amikor a Microsoft új keresője elkezd agresszíven indexelni mindent, ami a keze ügyébe kerül, hogy lenyomja a Google-t, na akkor majd ők is beloopolnak.)
A lényeg az, hogy javaslom mindenkinek a SpamPoison használatát, mert, Frank retorikáját kölcsönözve, “Alfred SpamPoison nagy ember volt.”
(Ehhez a posthoz engedélyeztem a commenteket is, ha esetleg valaki rájönne, miért szar a dolog.)