Az Internet.

A színeket, azt figyeljük.
(Photo taken by me, modelled and first posted by Bata. Image manipulation by The GIMP.)

Emlékeztek még, amikor a ringyózban volt egy ilyen ikon? Kb. akkoriban használtam utoljára vindózt, muhaha. (Vagy most is van?)

Azt hiszem, az internettel (vagy Internettel) kapcsolatban a juzereknek kezdenek olyan igényei, elvárásai lenni, amit az nem tud teljesíteni. Annyira beleszoktak az emberek a tutiba, hogy magától értetődik egy csomó dolog nekik, ami egyszerűen nincs úgy. Hogy egy online stream szükségképpen tökéletes, hogy egy emailt ha elküldesz, akkor az 2 másodpercen belül ott van a címzettnél. (Igaz, aztán amikor véletlenül küldöd el, akkor persze mindig természetesnek veszed, hogy egy rendszergazda majd meg tudja állítani.)
Hát tessék felfogni, hogy ez nincs így. Illetve az esetek nagy többségében így van, de garantálni nem lehet. Nincs QoS: az online stream csak akkor jó, ha éppen megfelelő a kapcsolat közted és a streaming server közt. Nem elég, ha neki jó a sávszélessége és neked is. És igen, az is elképzelhető, hogy egy email, amit Ahmed reggel 8-kor küldött el, csak dél körül ér ide, bezonyám. Szélsőséges eset, de ha épp úgy alakul a routing, és ha a routerek ismerik a “hot potato” elvét (márpedig ismerik, hisz így működnek mind), és legfőképpen: ha úgy alakulnak épp az smtp relay-ek, akkor bizony elbolyonghat ez-az egy jó ideig.

Ja, és emberek: az internetet nem Bill Gates találta fel.