Theora.

Tegnap Icecast upgrade volt a rendszeren, 2.2.0-ra. Hasznosak az ilyen dolgok, főleg, ha az ember átnézi az új feature set-et. Az Icecast pl. mostantól támogat Theora videostreamelési eljárást, holott én azt se tudtam, hogy létezik ilyen. Utánanéztem hát.
A Theora a Xiph.org egy újabb ajándéka, ugyanaz a Xiph.org, aki az Ogg Vorbist elhozta közénk. (In fact, a Theora hangcsatornája – mily meglepő – alapból Vorbis, nem pl. mp3, haha.) Mivel jelenleg 1.0alpha állapotban van, nem állítom meggyőződéssel, hogy ma ez a válasz a “mivel streameljek videót [bazeg]” kérdésre, hozzáteszem ugyanakkor, hogy nincs megfelelő válasz: kb. 1 hónapja keresek szabad megoldást platfoprmfüggetlen video server témakörben (igen, igen, az irodai TV broadcasthoz kell, valahol prioritás, mert nézni akarom), és a helyzet nem túl bíztató. A VideoLAN jó lenne, de nekem túl robosztus és szar a dokumentációja. Bizalmamat és várakozásaimat a Theora-ba helyezem, amilyen jó a Vorbis, olyan jó legyen ez is!

(Azért mellékszálon jegyzem meg ismét, hogy mekkora királyság ez az Icecast: lesz egy darab streaming servered, és azzal csinálhatsz mindent, többcsatornás webrádió adás, videoadás, több relay forrással, amelyek mindegyike külön autentikál… Mikor fog bárki más ilyesmit megcsinálni?)