IM for life.

ICQ, illetve tágabb értelemben Instant Messaging témában fogok szólni.
Az ICQ jó. Tudjuk, hogy a Jabber persze jobb, de sajnos ezt csak kevesen tudjuk, márpedig egy IM protokoll igazán akkor jó, ha egynél több ember használja, horribile dictu: tömegesen el van terjedve.
Tehát az ICQ az az IM protokoll, ami jó is, el is van terjedve. A gond a hordozhatóság: bár a neten tárolt kontaktok régóta megoldottak, nincs online log. (Legalábbis legjobb tudomásom szerint.) Továbbá az ICQ (illetve tágabb értelemben az IM) kliensek általában hülye portokon kommunikálnak: az ICQ az 5190-es TCP-n, a Jabber a 6222-es TCP-n (illetve, SSL esetén, a 6223-on, és ugye mindenki használ SSL-t?), amik nem csak hogy hülye portok, de fixek is, amiket érzékenyebb cégvezetések esetén könnyű letiltani. Maradhatna a Java, meg a Flash, de az már egészen hibás megközelítése a megoldásnak. (Na jó, a Flash-t elfogadom apokrifnak.) A végső megoldás kell tehát, a kapu, ami nem szarozik, hanem egyből a végső IM paradicsomba teleportál bennünket.
Ez pedig a parancssor: a CenterICQ, a Screen, az SSH, meg egy terminál emulációs program. Mert mit csinálok:
1. SSH kapcsolat külső gépre.
2. Screen indítása.
3. CenterICQ indítása, ICQ és Jabber accountokkal automatikus fellángolás.

A többit kitalálhatjuk. A dolog előnyei:
1. Az SSH port a legritkább esetben van zárva. Egy határozatlan külső címen ülő külső szervert gyakorlatilag lehetetlen elérhetetlenné tenni.
2. Az ICQ (és Jabber) kliens a Screen-nek (CTRL+A + D, detach funkció, ugyebár) köszönhetően állandóan online lehet. Úgy értem, hogy állandóan. 24/7.
3. A logok egy gépen vannak, nem szanaszét, mint valami vándorcirkusz.
4. Az egész dolog pontosan annyira biztonságos, amennyire az SSH az. Ebbe most ne menjünk bele mélységileg, abban talán megegyezhetünk, hogy az SSH eléggé biztonságos. Onnantól meg a user saját szíve joga, hogy a saját CenterICQ accountját mennyire védi.

A fenti példa mutatja, hogy minden megkerülhető. (Nem bizonyíték, csak példa.) A főnökségek kénytelenek megbízni a dolgozóban, hogy elvégzi a dolgát.