Ubuntu screenshotok.

Hát valahogy így néz ki a mostani desktopom, Ubuntuval a házban. Az első kép üres, a második valamelyest teli desktopot ábrázol (nem használok sokmindent, bár ennél azért kicsit többet), és egy pár dolgot fontos megjegyezni róla:
1. Egyrészt nem látszik, de az alsó menü elrejtése, ha nem is Apple-szinten, de elég slick: nem lefele, nem balra, hanem balra-lefele megy, ami elég kúl szerintem, beköltözik a bal alsó sarokba, ha odaküldöd.
2. A Firefoxban vegyünk észre két dolgot: az egyik a Blogring toolbar kicsit módosított (“kedvencblogosított”) változata, a másik pedig a userContent.css, amivel reklámokat gyilkolok, jelen esetben a saját oldalamon levő két 120×240-es bannert. (Még akkor is, ha mind a kettő nemes célért került fel oda. Ez egy kemény világ, meg hát én úgyis tudom, mi az, nemigaz?)
3. Vegyük észre továbbá az Eterm-ben futó CenterICQ-t. Igen, az ott a screen, ami a távoli szerveren fut. Ugyan van eye candy IM kliens az Ubuntuban, én beleszerettem a text alapúba, ez van.
4. Kicsit látható csak a böngésző alatt a Rhythmbox music library (mp3-asítva, alapból ugye ogg-barát, ami nálam szintén bejön), amibe szintén beleszerettem, tetszik ez a stílus meg album meg előadó lábmérete alapján kereshető elgondolás.
5. Azt jegyezném meg továbbá, hogy bár tudom, hogy messze vagyok még az Apple felhasználói stílustól, arról már én is leszoktam, hogy minden ablakot maximalizáljak. Nincs rá szükség, a felbontás megvan, az ablakok szépek, átláthatóak. Mondom: tudom, hogy ez még nem Apple, de akkor is: szépek.
6. A háttér egyébként ez. Barna, tudom, de én csináltam és tetszik.