Hogyan vásároljunk laptopot 5 nap alatt?

Civilizált helyen: elmegyünk a vendor website-jára, kinézzük a modellt. Ha az online shopban van, megrendeljük, kifizetjük, pár nap és megjön. Ha nincs, elmegyünk a reseller locator oldalon kinézett resellerhez, megvesszük a gépet, és vidáman hazavisszük.

Magyarországon: kinézzük a modellt mondjuk a vendor website-ján. Megnézzük, hogy a depo.hu listázza-e. Nem, ekkor elmegyünk a notebook.hu -ra. Ott ugyan van, 1 hetes szállítási határidővel, ami mellé oda van írva, hogy hozzávetőleges, és ezt tapasztalatból már mi is tudjuk: az legalább egy hét, de inkább 3, 4, vagy 6. Megnézzük a vendor magyar website-ján (a külföldin még az ország se létezik), hogy van-e nagyker disztribútor. Szerencsés nap: van, felhívjuk. Sajnos raktárkészlet nincs az országban, de éppen van egy demómodell, amit kicsit olcsóbban, ugyanolyan garanciális feltételek mellett oda tudnak adni. Magyar billentyűzettel és magyar WinXP-vel. Megnéznénk, mondjuk mi erre, elvégre használt darab, nem mindegy, mire adok ki félmilliónál is több forintot. Oké, ma délután valamikor itt lesz az irodában. Hurrá, mondjuk mi, de mi a helyzet az angol billentyűzettel, csak akkor tudom megvenni, ha van hozzá angol billentyűzet. Itt a szervíz száma, majd ők megmondják: felhívjuk. Angol billentyűzet tizenötezer forint, de nem tudjuk, mikor jön, 3-10 nap. Meg lehet-e tudni, hétvégére kellene, ezen múlik, hogy megveszem-e a modellt. Igen, felhívjuk Németországot, onnan szállítják. Visszahívnak, ha még ma megrendeljük fél háromig, akkor szerda-csütörtökre itt lesz (gyomor összerándul, ilyen ígéretet már sokszor hallottunk). Felhívjuk a disztribútort. Megjött-e már az irodába az eszköz, fél háromig el kell döntenem, hogy megveszem-e, és most van fél kettő. Nem jött még meg, de visszahívom, ha itt lesz. Oké, de gyorsítsuk, ha lehet, mondjuk mi, mert fél háromig, ugyebár. Oké, oké.

A magyar válasz röviden: táncoljunk borotvaélen, folyamatosan telefonálgassunk, túrjuk a netet, dolgozzunk más helyett. Így van a dologra esély.