Nyelvi anomália.

Néha azért úgy érzem, hogy a magyar nyelvtanban vannak hiányosságok. A hiba nyilván bennem van, nem ismerem, vagy rosszul értelmezem a szabályokat, mégis.
Vessünk egy pillantást a következő mondatra:
„Bármi, ami tartalmaz újdonságelemet szabadalmaztatható, csak jól kell megfogalmazni.”
(A mondat egyébként a Linuxvilág legutóbbi számából, Dudás Ági szabadalmas cikkéből származik.)
Nekem logikailag így lenne jól tagolva a mondat:
„Bármi, ami tartalmaz újdonságelemet, szabadalmaztatható, csak jól kell megfogalmazni.”
hiszen az „újdonságelemet szabadalmaztatható” nem egy logikai egység, de a fenti mondatban a vesszők miatt annak tűnik. Sejtem, hogy ez így mégse helyes, de nem vagyok biztos. Mert hiszen az alapmondat ez: „Bármi szabadalmaztatható.” Ezt aztán bővítjük majd azzal, hogy hogy kell megfogalmazni, azzal most nem is kell foglalkozni, cserébe beszúrjuk, hogy mi szabadalmaztatható: „ami tartalmaz újdonságelemet”. Ezt, legjobb tudásom szerint, vagy gondolatjelezéssel, vagy előtte-mögötte vesszővel tesszük. Mivel itt nem mellékes, hogy mi szabadalmaztatható, menjünk a vesszős megoldással:
„Bármi, ami tartamlaz újdonságelemet, szabadalmaztatható.” Ez így nekem helyesnek néz ki. Ha viszont hozzábiggyesztjük a másik mondatot (összetesszük őket), kijön a fent említett megoldás:
„Bármi, ami tartalmaz újdonságelemet, szabadalmaztatható, csak jól kell megfogalmazni.”
Itt viszont nekem már rengeteg a vessző: „újdonságelemet, szabadalmaztatható, csak”, minden szó után vessző, kilóg a lóláb.
Ha nem is hiányosság, jó lenne tisztán látni.