Google Talk supported.

Michael Robertson (tudjuk: MP3.com, Linspire, SIPphone, stb.) bejelentette, hogy (pont a SIPphone révén) partnerségre lép a Google-lel. A hír konkrétan azt jelenti (mindenki ülő helyzetben vár), hogy van két olyan VoIP hálózat, amiből lehet egymásba “áttelefonálni”. Ugye, milyen bagatell dolog, mégis mekkora truváj így 2005-ben?
Ha továbbgondoljuk, akkor viszont még ennél is többet jelent a dolog: a Google elkötelezte magát (illetve kimutatta, hogy elkötelezve maradt) a szabad megoldások mellett. Azt, hogy a Google Talk IM-szinten tulajdonképpen XMPP (Jabber), VoIP szinten pedig nyitott más hálózatok felé, olyan dolog, aminek mindig is így kellett volna lennie. Az pedig, hogy ezt a lépést a Google tette meg, bizakodásra ad okot: mögöttük ott a potenciál, hogy tartsák magukat az elhatározásukhoz, ott a potenciál, hogy egyre többen csatlakozzanak a szövetséghez és egyre erősebbé tegyék azt, ott a potenciál, hogy lenyomják a most messze elhúzó, de zártsága miatt hirtelen rossz helyzetben levő Skype-ot, meg IM fronton a többi IM gyártót: ICQ, MSN, Yahoo, ilyesmikre gondolok. (Nincsenek persze kétségeink afelől, hogy a Skype, kényszer esetén, megnyitja a hálózatát a Google Talk és a többiek előtt. IM-re pedig már most is vannak kész megoldások.)
Optimistább lettem egy kicsit ma: a Google-ben van elég erő, hogy elindítson és a vállán vigyen egy nagyon jó mozgalmat, és lassan visszaálljon a világ normálisba.