Ilyen randektív cucc.

Ez engem is gyakran foglalkoztat: vajon mikor lesz Magyarországon rendes idegenvezető-oktatás? Hogy egy újabb morzsát áruljak el a változatos életemből (boooring!), jómagam is elvégeztem az idegenvezetőképzést, van igazolványom is, meg minden. (If you ever come to Bp… De ne szaladjunk előre, ez a külföldi csajozós szövegem.)
Aztán kimentem (mikor is?) 2000-ben Svédországba, és rájöttem, hogy Magyarországról többnyire csak a magyarok gondolják úgy, hogy nagyhatalom volt valaha, mint ahogy például azt is csak a magyarok gondolják, hogy Erdély az ország szerves része volt. (Side note, de sose volt. Magyarok lakták, de mindig külön állt. Emlékezzünk a 12 pont egyikére: “Unió Erdéllyel”. De ez messzire visz és nem is erről akarok beszé írni.)
Ez meg az itteni idegenvezetés rákfenéje is: a kibékíthetetlen ellentét, hogy azt kell bemutatnod, hogy mekkora volt kis hazád, úgy, hogy tulajdonképpen kis hazád tényleg kicsi és jelentéktelen. Ebből születnek a túlzások, amiken aztán az a kurvanagy nemzeti öntudatunk pihen.
Ezzel szemben a svédek olyan kedves öniróniával vezettek minket körbe Uppsalában, egykor volt svéd birodalmi fővárosban, mintha soha semmit nem értek volna el. (Pedig ne feledjük: a svéd birodalom határai egykor Dániától Oroszországig terjengtek, mikor merre. Aztán mindig fordult a kocka, a norvégok, dánok, svédek ilyen round robinban váltogatták, hogy ki a nagyhatalom.) Szembetűnő volt a kotraszt: a magyarok sehol sincsenek, ezért nagybirodalmi idegenvezetést tartanak, a svédek meg minek vetítsenek a múltjukkal, amikor övék az Ericsson, az IKEA (ájkia, lol), a Volvo, meg a Königsegg. Meg nem mellesleg a világ egyik legjobb szociális rendszere, legmagasabb egy főre jutó GDP-je, stb.
De itt most sejtem, hogy valami cseh sztori lehet (mert pia körül forog – de javítsatok, ha tévedek), és nem értem: ha ők tudnak önironikusak lenni, akkor mi miért nem?
Remélem, az új magyar idegenvezető-generáció már kicsit árnyaltabban látja a múltunkat, mint a hivatalos tananyag.

(Ha már itt tartunk, elmondom, hogy svéd idegenvezetőnk szerint a svédek, akik akkoriban “viking” márkanévvel szerepeltek az európai leigázós piacon, anno azért tértek át kereszténységre, mert rájöttek, hogy tulajdonképpen ugyanúgy lehet tovább gyilkolni, csak mostantól úgy hívják, hogy keresztes háború. Továbbá a svéd tudományos akadémia első női tagja azért került be az illusztris testületbe, mert rájött, hogy hogyan lehet krumpliból alkoholt nyerni. Na ilyenek. Mi meg jövünk a Béla lánya Margittal, akit behelyeztek apácának, “mint a rakéta”.)