RSS Feed para.

Nos tehát, egy régi vallomással kezdeném: megbaszattam magam az RSS Feedekkel.

Már régebben. Először csak kicsit kezdtem használni a technológiát, ma már preferálom a kedvenc tartalmaim frissüléseinek követésére. Pont azt kapom, amit várok, nincs átbaszás, nincsenek reklámok, nincs böngésző. Ez a megfelelő forrás.
De, mint mindenhol, itt is para van, persze nem világháború vagy valami, de döntési helyzet. Evaluálni, gondolkodni kell, és ez para. (Szakmailag egyébként tényleg az: ha a felhasználónak gondolkodni kell, akkor a fejlesztők ott bizony elbaszarintottak valamit.)
Alapesetben Liferea nevű RSS readert használom, ami nagyon jó szoftver. A GNOME része, ergo úgyis be vannak töltve nálam hozzá a libek, gyorsan töltődik a Liferea, beköltözik a systraybe, frissít ahogy kívánom, új Mozilla tabot nyit minden olyan hírnek, amit én arra érdemesnek találok, ráadásul Geckoval renderel, egyszóval nem igazán találtam eddig rajta kivetnivalót. A gond viszont az, hogy én két helyen használom: irodában és otthon. A feedlista szinkronizálása persze nem volt gond: a Liferea támogatja az OPML-be való exportálást, itthon importáltam, szevasz. Viszont amikor hosszú nap után hazajövök, akkor az összes feed, amit az irodában már végigtúrtam, itt olvasatlan lesz, sajnos teljesen logikusan. Más megoldás kell tehát, olyan, ami a neten tárolja a tudását, és itthon csak egy kliensprogram fut hozzá vagy még az se, hanem a neten érem el az egészet.
Ezt gondolta a Google is, csináltak is egy feed readert, Google Reader, OPML importot támogat, be is toltam. A gond itt viszont az, hogy ez egy használhatatlan szar. Nincs feedekre szedve az item lista, hát basszátok meg, azt hiszitek, hogy én itthon is végig akarom túrni a céges wikit meg a Slashdotot? Hát akkor álljatok meg, ne gondolkozzatok helyettem. Én szeretném kiválasztani, hogy most melyik feed új elemeit olvasom, nem ömlesztve kérem, köszi, smart kártyám nincs.
Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy nincs tökéletes megoldás. A Liferea-t használom továbbra is, mert amire fejlesztették, arra tökéletes. Viszont keresgélek tovább, hátha létezik valami jó kis PHP alapú reader, ami hasonló funkcionalitással bír, és nem kell mindig kétszer végigmennem mindenen.
Az igazán tökéletes megoldás persze (és persze szerintem) az lenne, ha a Liferea támogatna pl. WebDAV-ot. Az OPML feedlistát mindig a WebDAV szerveren tárolnám, indításkor (lefele) és új feed hozzáadásakor (felfele) szinkronizálna egyet a Liferea, valamint tárolná az infót szintén a szerveren, hogy akkor mit is olvastam én el mindezekből. Valamiféle feedlist caching persze kell ehhez, de valószínűleg headereket elég lenne cache-elni, vagy még kevesebbet, és én vállalnám. És tudom, hogy nagyon sokan vállalnák rajtam kívül, mert sávszélességünk sokkal több van, mint időnk a dupla turkálásra.
Nem olvas engem véletlenül egy Liferea-fejlesztő?