Mozilla bookmarkok.

Eljött az a pillanat, hogy kigyilkoltam a bookmarkokat a Mozillámból. Tabula rázás, újraépítés. Újragondolás.
Ez némileg illeszkedik ide, de azért vannak fenntartásaim. Igen, megváltozott a web, de az újoncoknak továbbra is fekszik az ide-oda klikk, és hát mi is mit csinálunk? Wikipedia, aztán klikkelgetünk jobbra-balra, linkről linkkre, ha otthon unatkozunk, egy fél napot el tudunk wikipediázni. És itt van a kulcsszó: ha unatkozunk. Mert megöregedtünk bazz, és többé nem unatkozunk. Többnyire dolgozunk, és amikor nem dolgozunk, akkor is egyre kevésbé szeretünk linkről linkre borzolgatni. (És amikor látszólag unatkozunk, akkor se unatkozunk, hanem relaxálunk.)
És a többnyire dolgozáshoz elfoglaltság jár, ahhoz meg az, hogy tematizált tartalmak kellenek. Feedet olvasunk híroldal helyett, mert szükségünk van a megszokott saját környezetre (vö. RSS Reader) és sallangmentességre, mert fáradtak vagyunk minden oldal saját dizájnját parsolgatni naphosszat. Sztahanovot fűzünk be a Boing Boing helyett és 2-3 megfelelő (általunk megfelelőnek tartott) blogot az Index helyett, hogy szűrje nekünk a híreket meg mert ismerjük a stílust, és még könnyebb így parsolni, csak a konkrét hír, semmi bullshit. Wikipediát olvasunk, mert tartalmazza adott témához a releváns linkeket és nem kell a Google csillió találata közül kitúrni (pedig már azok is rankelve vannak, hogy könnyebb legyen nekünk), ráadásul a Wikipediát és a Google-t is URL barból hívjuk meg, mert nincs időnk meg fölös energiánk külön ezért keresőoldalra, sőt, egy másik szövegmezőbe se átmenni!
A lényeg tehát azon van, hogy a web munkaeszköz, munkánk eszköze (és gyönyörű tárgya) lett, tehát minél gyorsabb és egyszerűbb kell legyen – és erről a bástyáról a “Web 2.0” se olyan szar, hiszen pont erről szól. Nem forradalmi, de szép gyűjteménye újszerű approach-nak. (Elképzelhetőnek tartom egyébként, hogy The_Tornado azért látja túlfújt lufinak, mert ő az iparágban tevékenykedik és túl sokat olvas róla. Mint én a Google-t, vagy a BSD-t.)
Hogy visszatérjek az eredeti témámhoz: a Mozilla bookmarkjai kellenek, de nem úgy, ahogy eddig voltak. Szelektálni kell, hogy mi az, amit minden nap használok és ezért ott van URL historyban, mi az, amit naponta többször használok és ezért érdemes Personal Toolbarba tenni, és mi az, amit talán egyszer, vagy amit pl. Smart Keyword keresésként be akarok állítani, a Google meg a Wikipedia mellé. (Pl. a Sztaki szótárak lesznek ilyenek, mintegy 15 percen belül.) Ami ezek után marad bookmarknak, az a napi elmentett állás, az ilyenekből aztán felgyűlik megint egy 80kB-os bookmarks.html, amit majd 3 év múlva egyszer törlök, az indítékokról meg írok egy blogentrit, ha lesz még akkor értelmezve olyan.