Apt dolgok.

Lee: Kéne valami olyan kis tool, ami upgradekor kilistázza a változásokat a csomagok közt. Valami changelister, ilyesmi.
Blint: Van: apt-listchanges.

Mai érdekességünk az apt-listchanges csomag. Semmi mást nem kell vele tennünk, mint egy

aptitude install apt-listchanges

paranccsal feltelepíteni, és onnantól a rendszer minden upgrade-kor kiírja, hogy mi változik az upgrade-elt csomagban. (Technikailag annyit tesz, hogy megnézi a .deb csomagban a NEWS.Debian file-t.) Ez a rendszergazdának nagyon hasznos dolog, mert nem mindegy, hogy egy új “cool-ámbár-bugos” featúra kerül be a rendszerünkbe, vagy csak egy egyszerű (és hasznos/kötelező) biztonsági frissítésről van szó.
Nagyon jól átgondolt egyébként a Debian ebből a szempontból is (ezt szereten benne), és ha megnézed a /etc/apt/apt.conf.d/ könyvtárat, láthatod miért: ott van, ugyanúgy, mint az init processzeknél, hogy mit és milyen sorrendben kell futtatni egy frissítéskor. Nálam pl.:

sh-2.05b# ls -1 /etc/apt/apt.conf.d/
20listchanges
70debconf
99-localepurge

Töklogikus: először lefut a listchanges, kilistázza a változásokat. Utána jön a debconf, ami maga a konfigurálás és telepítés, majd a legvégén egy másik hasznos tool, a localepurge, amivel többszáz megákat lehet felszabadítani a rendszerből azáltal, hogy csak azokat a nyelveket hagyja meg a manualok és doksik közül, amiket te mondasz neki.

Te milyen jóság apt segédprogramot használsz?

(Holnap pedig a corporate szerverfarmépítés lipilee modelljéről fogok szólni.)