Vonjunk be profit.

Anomália következik, ha jogász vagy, kérlek, értelmezz.

Adottak tehát a domain.hu-n található felhasználási feltételek, valamint adott egy komment az egyik postomra. (Nem linkelem ide, aki látta, látta.) A komment egy teljes whois rekordot tartalmaz, egy eddig nem használt (de regisztrált) domain rekordját. A whois rekord publikus, bárki lekérheti, a kérdés pedig: szabad-e az én blogomba kommentként beszúrni, vagy most jogok sérülnek ezáltal?

Ami a felhasználási feltételekből minket érdekel, az az 1. és 2. passzus:

A webes felületen elérhető eszköz használatával annak használója (a továbbiakban: “felhasználó”) tudomásul veszi, hogy:

  1. Az ISZT Kht. által fenntartott nyilvános domainadatbázis (a továbbiakban: adatbázis) célja, hogy segítse a .hu ccTLD alá bejegyzett domainekkel kapcsolatos technikai problémák elhárítását, valamint a bejegyzett domainekkel ill. azok használatával kapcsolatos jogos érdek érvényesítése végett lehetővé tegye a domain használatáért felelős személlyel való kapcsolatfelvételt. Felhasználó vállalja, hogy az adatokat csak az ezen pontban megjelült célból hívja le és hasznosítja.

  2. Felhasználó tudomásul veszi, hogy az adatbázisban a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv-ben meghatározott személyes adatok is találhatóak: ilyennek minősül bármely természetes személlyel összefüggésben hozható adat, vagy az abból levonható következtetés (pl. név, cím, telefonszám, e- mail cím). Felhasználó tudomásul veszi, hogy ezen adatoknak az adatbázis 1. pontban meghatározott céljától eltérő felhasználása (például de nem kizárólag reklámcélú üzenetek küldése e-mailben, telefonos kapcsolatfelvétel az 1. pontban meghatározott céltól eltérő célból, a lehívott adatok adatbázisban történő tárolása) céltól eltérő adatkezelést valósít meg, amely a Btk. 177/A §-a alapján vétségnek minősül és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Tiszta sor az, hogy a whois rekord személyes adatokat tartalmaz, tehát bármilyen mis- (és ab-) use csúnya dolog és tényleg nem legális. Viszont az is tiszta sor, hogy nálam nem reklámcélból jelent meg, hanem pontosan arra használjuk, amire való: egy domain tulajdonviszonyait szeretnénk általa megismerni. Tehát a 2. pont tiszteletben tartása mellett úgy érzem, hogy mi most az 1. pontot valósítjuk meg.

Jogászok, help. (És ennek szellemében fogom moderálni, vagy nem moderálni azt a bizonyos kommentet.)

Egyébként ha ez a válasz megvan és nemleges (tehát illegális), akkor íme a level 2: szabad-e deeplinket közölni egy domain whois rekordjáról?

2 hozzászólás “Vonjunk be profit.” bejegyzéshez

  1. A személyes adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint személyes adatot akkor és csak olyan célra lehet kezelni, ha a személy beleegyezett egy adott célú kezelésbe.

    A whois rekordhoz amikor megadod az adataidat, akkor tisztában vagy vele, hogy ezeket az adatokat bárki lekérdezheti, abból a célból hogy megtudja, ki felelős a domainért és hogyan lehet elérni. Az adatokat ennek ismeretében adod meg, önként, kényszer nélkül.

    Ezért is van az, hogy a megadott kontaktok általában céges címet és telefonszámot tartalmaznak.

  2. hülyeség, ilyen logika alapján beperelhetnénk a telefonkönyvtársaságot is…

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.