A nagy biomatrac-svindli.

Nos, mivel úgy tűnik, hogy kevesen ásták bele magukat a “kókuszos biolatex matrac” (röviden “biomatrac”, a latex pedig nem összetévesztendő a LaTeX-kel) nevű világméretű összeesküvésbe, összefoglalnám, miről van szó.

Az, hogy a latex matrac jó, nem titok. Akinek rugós matraca van, tudja: ha ráng egyet a kislábujjad az ágy egyik végén, a hullámok a füledig gyűrűznek, ami akkor különösen ciki, ha ketten aludnátok az ágyon. Ha az egyik megmoccan, a másik is – butterfly effect in effect, a te lábujjadtól hullámzik a csajod melle.
A latex matrac pontrugúzású, ha megnyomod egy helyen (kislábújj blip), csak ott rugózik, illetve még ott se nagyon – pont azt csinálja, amit kell neki: ahol a tested “kiáll”, tott benyomódik, megfelelő alátámasztás, a tehermentesítés megvalósul, az újszülöttek mosolygósan jönnek e világra, szíved rózsakertjében madarak dalolnak, holnap is.

A biomatrac biolatexből van, amibe most nem megyek bele: kényelmes, vannak különböző keménységek, biocuccokból van, oké. (Ötletes megoldásnak tűnik egyébként a téli és nyári oldalak bevezetése, igaz, a huzatnál. Nekem sose volt ilyenem, de el tudom képzelni, hogy a létezik huzat, amin kellemesebb a fekvés melegben, míg létezik olyan, ami megfelelően kuckós-meleg érzést nyújt télen. Mind ismerjük magunkat, én tudom, hoy mások a preferenciáim nyáron, mint télen, még ha a lakásban állandó is a hőmérséklet.)
DE.

A gyártók bedobták a kókusz gondolatát. A lényege az, hogy fogják a latex matracot, kettévágják, és beletömnek a közepébe egy (vagy több) darab 2 (vagy több) centis kókuszréteget (you name it), ami növeli a keménységet, cserébe nehezebb is lesz a matrac, ráadásul most már azt is tudom (ugyebár), hogy ha nem csak háton alszol, akkor felejtsd el, a vállad nem tudja eléggé benyomni a latexet, mert ott a kókusz. Költői kérdéseim a következők:

  1. Ha a kókusz úgyis arra van, hogy kemény legyen a matrac, akkor nem lenne egyszerűbb szimplán kidobni a latex másik felét és vékonyabb matracon feküdni? Érted, a keménységet az is növeli, a vállad ugyanúgy terhelve van.
  2. Hogy lehet az, hogy a kókuszos matrac 30.000 forinttal olcsóbb, mint a szimpla latex? Képzeljük magunk elé: a gyártó legyártja a biolatex matracot, majd fogja a technikát és kettévágja (plusz költség 1), ezekután vesz egy rakás kókuszt (plusz költség 2) és beapplikálja a latexrétegek közé (pluszköltség 3). Ezután, látva a végeredményt, eladja 30 lepedővel olcsóbbér’ – logikus.

Sajnálatos módon tanúja voltam annak is, ahogy egy elégedetlen vásárlót elhajtottak a boltból: bejött, hogy ugyan ő kipróbálta a matracot vásárlás előtt, de hosszabb idejű használat alatt kiderült, hogy mégis túl kemény, úgyhogy most ha visszacserélnék, még nájlonban van, stb. Nem egyértelműen hajtották el, hanem azzal, hogy ugyan innen szállították le neki a matracot, de nem itt rendelte meg, úgyhogy ha átbumlizna a város másik felén lévő (és egyébként már zárva tartó) üzletbe intézkedni. Fogyasztói társadalomban ilyenkor egyébként telefonon elintézik az ügyet ott helyben, a boltosok, hogy a kedves ügyfél, aki már kifizetett több, mint 100 ropit a matracért, tényleg kedves ügyfél maradjon. Mindez a Fehérvári úton történt egyébként, és bár igazán közel volt a hely, az is tuti, hogy nem onnan fogok vásárolni.

Másrészről teljesen együtt tudok érezni a szerencsétlen vásárlóval: a matracvásárlás nem egyszerű dolog, és hiába próbálod ki – farmerban, cipőben, zsebedet nyomja a kocsikulcstól a brifkóig minden, izmos felsőtesteden 2 réteg plusz polárpulcsi feszül, ráadásul egy matracot ha már egy percig próbálsz, akkor már sokat mondtam… Nem nehéz mellélőni. Ráadásul a második matrac után már nem tudod, hogy honnan nézzük a biorobot, olyan ez, mint parfümöt, vagy sícipőt vásárolni: úgyis csak használat közben derül ki, hogy buktad-e.

És még egy: értem én, hogy a matrac drága dolog és fogjunk meg minden ügyfelet. De mint mindehol, itt is utálom a mellébeszélést. Miért a harmadik boltban kérdezték meg először, hogy hogy szoktam feküdni? Ha ott nem kérdezik meg, akkor a szokásos oldalt alvásommal megveszem azt a matracot, amit oldalt alváshoz nem ajánlanak. Ejnye.

Mindent egybevetve nem értem, mi a hype a kókuszos biomatrac körül. Valami maffia lehet, de elszámolták magukat, mert túl nagy lett a kínálat és belőlem ilyenkor a természetes reakció tör ki: megriadok és mást veszek meg.

Csak találjak olyan “más” megoldást, ami olcsóbb, mint a kókuszos bio.

9 hozzászólás “A nagy biomatrac-svindli.” bejegyzéshez

  1. nekem kókuszos van és pont olyan kemény amilyennek szeretem (az ágy) és megérte megvenni. hason vagy háton szoktam aludni, ftr.

  2. szerintem ne vard, hogy szakertok uljenek a boltban. Valoszinuleg csak mezei forgalmazok, akik egyszeruen uzletet lattak a dologban, de odaig nem jutottak el, hogy jobban megismerjek ezt az egesz alvasos, matracos tortenetet..
    Es koszi a cikket, akkor en is maradok a pure latexnel

  3. nem azt mondom, hogy nem jó a kókuszos. azt viszont állítom, hogy nem csak az jó, sőt továbbmegyek: kétségbe vonom, hogy ez az alvásélmény megér százezer forintot. (illetve jobban fogalmazva: minden pénzt megér, hogy jól aludj, de szerintem olcsóbban is megvalósítható.)

  4. Szervusz speak no evil!

    Szeretnék hozzászólni ehhez a rövid, ámbár annál tanulságosabb történethez. A sztori föbb mementumai: a téli-nyári oldal, a kókusz és a latex, az elégedetlen vásárló esete és a matracok szerkezete.

    Nos:

    A téli-nyári oldal nem azért van kialakítva mert a gyártók nem tudják hogy a lakásban átlagos a hőmérséklet, azaz nem ingadozik -30 és +40 között. Az a lényege hogy a Te testhőddel biztosítsa a meleget télen és hideget nyáron. Mégha Te a lakásban vagy és állandó a hőmérséklet. Mindentől függetlenül működik a huzat. Így találták ki és ezért oly remek.

    A kókuszról: a JOBB helyeken nem centiznek az anyaggal hogy Téged átverjenek. Ahol azt látod hogy 1cm kókusz 10 centin rugó az nevetséges. Ahol azt látod hogy 1cm kókusz 1 cm latex és ennek változatai, ott röhögj egy nagyot mert valóban létezik ilyen szerkezet de nem a gerincednek tervezték, hanem a szemednek és tárcádnak. Ha ilyet észleltél és 30 ropi volt a különbség… meglehet. De az 100% -os latex ami nem igazán tesz jót a Te egészségednek. Az az anyag “nagyon gyorsan” megy tönkre. Kb 1-1,5év mivel elkezd bomlani. kókuszok JOBB helyen min 3 cm és ezt sem ajánlják Neked, csak ha ragaszkodsz hozzá. Általában egy felnőtt embernek 8-10 cm kókuszt adnak. Az árak azért alakulnak így minden boltban , mert nem Fogod kifizetni az a kókuszt ha megtudod hogy mennyi az ára.

    A latexről annyit hogy nem olyan formában érkezik mint azt Te a matracon látod. Valóban vágni kell de ez nem nagy feladat.

    Ami a vásárlót illet el tudom képzelni az esetet. A legtöbb helyen parasztok az eladók. De hála az égnek én nem ott vettem matracot bizonyára, ahol ez a vásárló.

    Ha Te elriadsz egy dologtól mert nem tudsz választani, mert nem mutatták meg Neked a lényeget, nem tájékoztattak kellően, az csakis a Te gerinced és egészséged fogja bánni. Attól még megy tovább a business… de a Te gerinced nem biztos hogy addig fogja bírni mint az üzlet.

  5. köszi, kimerítő válasz, sejtem, hogy iparközeli vagy, esetleg -beli…
    egyelőre maradok a sportolásnál, mint egészségmegőrző-gerinckonzerváló tevékenységnél… majd eljön az idő, amikor lesz megint energiám belevágni egy matracvásárlásba.

  6. Nem mondtam hogy vegyél matracot, csak helyre raktam a dolgokat.

  7. Egyébként mik ezek a képek itt a jobb oldalon?

  8. Hy! Na most meg engem ijesztetek meg! Tehát a latex szxr, merthogy hamar kukálódik???????????? Mi most szeretnénk venni tehát elkél a tanács!!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.