Communications Decency Act: 10 év.

Ha már ilyen merengősen vagyunk: Lawrence Lessigre is rájött az emlékezés.

Tegnap volt ugyanis 10 éve (1996. február 8), hogy az amerikai Kongresszus elfogadta az Egyesült Államok új telekommunikációs törvényét, melynek része volt a Communications Decency Act (CDA) is. Más idők jártak még akkoriban, lám, még egy ilyen mondat is bekerülhetett egy amerikai törvénybe:

“No provider or user of an interactive computer service shall be treated as the publisher or speaker of any information provided by another information content provider”

Más szavakkal a CDA biztosította, hogy a szolgáltatók nem felelnek a usereik tettéért. Hol van ma már ez! A Legfelsőbb Bíróság 16 héten belül gyilkolta ki a CDA-t a törvényből.

Na de a lényeg: a törvény (és a CDA) üdvözlésére az EFF egyik alapítója, John Perry Barlow megírta az “A Declaration of Independence” című kis… deklarációját: üdvözli a cyberspace (akkor még használták ezt a szót) függetlenségét, “new home of Mind”, mondta, és úgy tűnt, hogy igaza van.

Most, 2006-ban időnként mégis az amerikai kormányzat látszik győztesként kijönni a párbajból – John, ahogy a Grateful Dead-nek, egyszer ennek is vége szakad.