Eyespot és hype.

Mondjon bármit eszpee, az eyespot, Michael Robertson és az ajaxlaunch.com legújabb üdvöskéje nem hülyeség, és megmondom azt is, hogy miért, és hogy miért legitimálja valamennyire a többit is.

Eszpee problémája ugye az, hogy ahelyett, hogy megcsinálunk AJAX-ban már létező applikációkat, ahelyett tovább kell gondolni, kollaboratívvá tenni, stb. Amellett, hogy csak korlátozottan értek egyet a mai kollaboratív megoldások életképességével és egyáltalán az ötletek legitimitásával (lásd még itt), miért feltételezzük, hogy létező applikáció az, ami létezik Windowsra? (Horribile dictu: MacOS-re.)

GNU/Linux alatt ugyanis én még nem találtam kielégítő megoldást videofájlok editálására.

Úgy beszélek, hogy nem próbáltam még az eyespot-ot se, de ha működik, akkor bizony itt van valami, ami nekem (tudod, én vagyok a felhasználó) konkrétan hasznos: nem kell Windows elé ülnöm, hogy véghezvigyek valamit. (Eddig se ültem, ami azt illeti; de az igény megvolt a videoeditálásra.)

És ez részben igaz a többi ilyesmire is: nem állítom persze, hogy 100%-osak az eddig megjelentek, itt most a kezdeményezésről van szó: igenis szükség van olyan alap toolokra, amik működnek. Nem ebben fog kimerülni a trend, belátom, de itt kell, hogy elinduljon, nem két lépéssel előrébb.
Ha kicsit lejjebb adunk a hatalmas “kollaboráció” hype-ból, akkor azt látjuk, hogy a kollaboráció ott kezdődik, hogy bizonyos taskot bárki meg tud csinálni, oprendszertől függetlenül. És ez mai állapot szerint nagyon nem így van – van tehát mit fejleszteni az alapokon is!