AtTTY észrevételei a tűzijáték-katasztrófához.

AtTTY tollából:

“A rendőrség biztosította az előre kijelölt menekülési útvonalakat.”

Szerinted? Ott állt – lehetőleg keresztben – mondjuk a rakparti feljárónál a rendőrautó…
A tömegtartózkodásra is készülő létesítményekben, és – felteszem – a tömegrendezvényeken is kiürítés-számításokkal, tervvel kell alátámasztani, hogy adott tömeg elsősorban tűz esetén – a létesítményt, a területet záros határidőn belül el tudhatja-e hagyni. (Most nem nézek utána, nem idézem, sejtem, hol található.)

Aligha jutott eszébe bárkinek, hogy a rakpartokról ezrek és ezrek eltávozására csak a több száz méterenként (szerintem, néhol ez 1 km) van lehetőség. Ilyenkor menekülési útvonalakat, lépcsőket kellene/lehetne elhelyezni.Merthogy dr. Utólag: nem csak az eső, a víz okozhatott volna pánikot, hanem egy-egy eltévedt, szél által elfújt tüzijáték bomba is, sokkal több áldozattal.

Valamint mi alkalmasabb pl. egy terrotámadásra, mint milliós tömeg, durrogós tüzijáték, sötét és a menekülési lehetőségek hiánya?
És ahogy a tömeg nem tud távozni, úgy a mentés nem tudhat bejutni.
Vegyük észre: ez a koncentrált népünnepély, tüzijáték-őrület veszélyes a mai világban.

Kertészek, erdészek tudják (egyszer hallottam, de nyilvánvaló is) hogy a fák bizonyos kor után veszélyessé válnak.
Namármost. El tudhatjuk képzelni, hogy a platánok, gesztenyék, s nem tudom, mi van egyáltalán a Duna-parton, 60-80-100 évesek is lehetnek, túlnövik a biztonságos szilárdság határait, s csak idő kérdése, hogy ágaik mikor törnek le.
Lakóházas utcákban pedig a fák ágai több emeletnyi magasan nem csak maguk törnek le, hanem ablakokat is betörhetnek. (És be is törik.)
Kérdés: vajon mekkora felháborodás kísérné, ha elkezdenék az öreg fák kivágását pl. a Duna-parton; akár csak szakaszosan is?
Magyarázhatnák a szilárdságot meg a veszélyeket! Akadna, aki odaláncolná magát 1-1 fához.

Szerintem azt minden valamirevaló kertész tudja, hogy a díszfát vágni (nyesni?) kell. Senki nem hagyná otthon, hogy a tetőt csapkodják, a képébe lógjon stb. És emlékszem rá, hogy régebben (30 éve talán) még vágták az utcai fákat. Mire van ma a FŐKERT?
Majd ha a Főváros, a kerületek szembesülnek (még) néhány komoly balesettel, kártérítéssel, akkor talán észbekapnak. (Lehet akár díszfa-szabályozási törvényünk is.) Most az utcákon jól látszik, hogy a fasorokat csupán a teherautók (és a viharok) szabályozzák.

És még egy baj van a fákkal, most hallottam, és tényleg. A járda szélén álló fa gyökereit a járdán az elektromos és informatikai (telefon) kábelfektetések alkalmával vágják el, az úttesten pedig a víz-gáz-csatorna nyomvonalak fektetése miatt.
Akkor meg jön ez a hülye szél, amelyik nem tudja, hogy merre maradt még tartógyökere a fáknak, és egy csomót kidönt!