USA today. (Yesterday.)

Két (számomra legalábbis) érdekes cikk egy olyan nap végére, amikor nagyon felbőszítettek. (De arról majd később.)

Az egyik Scott Adams, aki érdekes felvetéssel él: mit tennél, ha lehetőséged lenne nagyon olcsó üzemanyagot előállítani élő emberből. (És hogy a többi eljárás olyan drága lenne, hogy gazdasági romlásba sodorná a gazdag nemzetet.) Tegyük fel, hogy az élőember önkéntes és a szegény rétegből származik, és csak 20-ből egy az, akiből üzemanyagot készítenek, a többi 19 pedig busás jutalomban részesül, hősként kezeli a társadalom, amely ezáltal jobban él. Az egy “üzemanyagosított” ember elegendő energiát szolgáltat a társadalom és a maradék 19 remekl elél azoknak az “egyeknek” az eregiájából, akikből üzemanyagot csinálunk. Benne lennél-e egy ilyen renszerben, kérdi Scott, aztán még ezt: nem ezt csináljuk már ma is?

Az analógia persze kézenfekvő (lévén, hogy a közel-keleti nyersolajat gyakorlatilag katonák vesztése árán nyeri az USA), de a kérdésfeltevés nagyon cseles. (És persze a “fossil fuel” eleve ugye hullákból készül, de most ne vicceskedjünk ezen.)

A másik pedig: hogyan hozz létre fasizmust 10 egyszerű lépésben. Nem szaporítom, és nem foglalok állást, de érdemes elgondolkodni azon, hogy hogy indultak a 20-adik század nagy fasizmusai, és hogy ehhez képest az USA most hol tart. Kicsit biased cikk, de hát ilyen is kell.