Film: V for Vendetta.

Nagyon jó film a V, jelzi ezt az is, hogy nem kezdtünk el másról beszélgetni alatta, mint oly sok más esetben.

Jó alapsztori (eleve az eredeti Guy Fawkes-sztori elég aranyos, tipikus — peculiar, ahogy Stephen Fry mondja — angol utóélettel), nagyon jó képi világ, amit egyébként nagyrészt Berlinben kreáltak, de például az egyik utolsó jelenetben a Parlament előtti téren játszódót tényleg lezárták. (Képzeld el azt a felhajtást, amikor Londonban lezárják a belvárost forgatás miatt és telipakolják tankokkal meg hadsereggel a jelenet kedvéért. Ehhez képest az Andrássy úton forgatott München kiskuki lehet.) James McTeigue (rendező) szerint nagyon jó a filmben az, hogy árnyaltan tesz fel aktuális politikai kérdéseket (természetesen hatalom-új fasizmus-USA témakörben), ami imho elég nagy baromság: ennél kevésbé árnyalt csak akkor lehetett volna a dolog, ha nem angliában, hanem az USA-ban játszódik és aktualizálják benne a neveket. SAját szempontból viszont kifejezetten jó választás London, mert ott voltam már párszor és ettől közelibb az egész hangulat. És egy filmben a kivillanó mellbimbókon kívül a hangulat az, ami fontos.

Nagyon szép hangú/kiejtésű embereket szedtek össze, és választékos mondatokat adtak a szájukba. A szép beszéd esetenként csak az extrák között fellelhető, pl. John Hurt esetében, aki egyébként gonosz diktátort játszik, Stephen Fry esetében teljesen egyértelmű, és Hugo Weaving is kellemes csalódást okozott, persze feltűnhetett volna már a Mátrixban vagy a LOTR-ben is, de azt hiszem eddig mindig elvonta a figyelmemet a szemöldöke – jót tett neki a maszk.

És persze Natalie Portman, aki hibátlan csajszi és anélkül, hogy vulgaritásba hajszolnám magam, gyakran fázik a filmben.

Egy gondolat “Film: V for Vendetta.” bejegyzéshez

  1. hehe. csontlényegtelen apróság, de: tegnap pont olvasom a totalcaros insider-blognak egy bejegyzését, amikor rájövök, hogy az epiphany is azon szavak közé tartozik, amit szövegkörnyezetben felfogok, de nem tudnám magában érthetően elmagyarázni, hogy mit is jelent. nosza, wikipédia. a vonatkozó bejegyzés egyetlen illusztrációja egy screenshot a V for Vendettából, amiben Natalie drága, ahogy mondod, bizony fázik rendesen. erről eszembe jut, hogy kéne valami film a ma esti holtidőre (mert irány haza, unokatestvérem ballag), és ez jó is lesz, mert megnézném ezt a fázást nagyobb felbontásban is azért. csúnyarossz illegál eldugott egyetemi szerverről még lefekvés előtt berakom letölteni. most reggel megnézem, lejött, fasza. aztán pár perccel később elolvasom ezt itt, amiben leírod, hogy jól döntöttem, kb. hasonló okok miatt. nice one.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.