Motorola F3 miniteszt.

f3Vicces kis telefon ez az F3, kártyafüggetlenül (!) 9900 forintért.

A dizájn csillagos ötös, az eszköz szerintem gyönyörű. Vékony, slick, mint egy Razr, és szolid, mint egy managertelefon. A Motorola nagyon jó ebben, irtózatosan szépek a legegyszerűbb telefonjaik is, ezért dőltem be pár hete a W220-nak is, pedig hát az se egy Blue Gene.

A geek szempontból legérdekesebb rész a bistabil kijelző, ez az a feature, ami egyedül majdnem rávett a telefon használatára, annyira magas a geek factor. A technológia ismerősebb lehet, ha azt mondom, hogy E-tinta, vagy hogy E-papír: fehér alapon fekete, napfényben is tökéletesen látható, mert nem háttérvilágítással, hanem a környezeti fénnyel operál. És a legnagyobb: a technológia bistabil mivolta miatt energiát csak a tartalom változása használ, a szimpla ott-tartása nem! Praktikusan ez azt jelenti, hogy ha működés közben kiveszed az akksit, ugyanúgy ott marad a kijelzőn minden. 1337! Azt is jelenti, hogy nincs (mert nincs szükség rá) semmiféle buzi képernyőkímélő, ha valamiben benne vagy, nem tűnik el egy timeout miatt. (Ilyen kijelzőt (is) használnak az OLPC projekt által gyártott százdolláros laptopokban is.)

Kevésbé geek dolog, de kedves gesztus a Motorolától, hogy a cuccon egyetlen csatlakozó van, egy multifunkciós headset-töltő nyílás.

Mondhatnám, hogy a szoftver végre nem az a lassú szar, ami minden Motorolában van, de sajnos nem őszinte a mosoly: a szoftver gyors (és minimál), viszont, khm, van egy hátránya. A menürendszer, és bármi, amihez valami interakció szükséges, fájdalmas. A képernyőn konkrétan 2 sor jeleníthető meg, az is olyan betűkkel, mint gyermekkorunk számológépeinek LCD digitjei, ma már az autók fedélzeti számítógépe is szofisztikáltabb ennél, vagy apám Nokia 1610-ese is, amit kb. 10 éve nem használ. (For the record, a 1610 még ma is működne.) A két sorban aztán minden történik: SMS, hívásinfo, stb. Van egy harmadik sor, ahol fix ikonként fel tudnak villanni a gép funkciói:

  • üzenet küldése;
  • üzenetek olvasása;
  • hívásinformációk;
  • csengőhangok megváltoztatása;
  • ébresztő beállítása;
  • óra beállítása.

Almenük nincsenek. Kellemes nagyifunkció, hogy a telefon a menüpontokat ízes tájszólásban fel is olvassa neked, illetve hívás közben könnyen aktiválhatod a speakerphone funkciót.

Egy telefonba ezeknél több nem is nagyon kell, de a béna karakterek pl. egy SMS megírását nagyon megnehezítik, ha már láttál életedben bármi mást, ami használható. Ha rendes karakterei lennének, istenuccse imádnám, így viszont magamnak semmiképpen nem vennék ilyet. Nagyinak, vagy olyan embernek, aki csak telefonál, viszont egész jó választás lehet: nem fagy le, nem csatlakozol véletlenül az internetre, nem termelsz digitális szemetet a megapixeles gigakamerával – egyszerű, mint a faék (még lehet, hogy annak is lehetne használni), és fogadok (bár addig nem lesz nálam), hogy a minimálfunkciók és a minimálkijelző miatt legalább 2 hetet elmegy egy töltéssel az akksi.

2 hozzászólás “Motorola F3 miniteszt.” bejegyzéshez

  1. Könnyű fogadni arra hogy 2 hetet elmegy egy töltéssel a készülék. Lévén le van írva motorola által.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.