Mozi: Letters from Iwo Jima, The World’s Fastest Indian.

Két mozi két nap alatt, home theater jelleggel.

Szombat este Letters from Iwo Jima, Clint Eastwood párhuzamos filmje a Flags of our Fathers-hez, a másik (a japán) oldalról. Helyenként kicsit nyálas, de ezt tudjuk be (a faarc Clint Eastwood helyett) a női forgatókönyvírónak. Hibának tartom azt is, hogy egy töketlen katonát tettek a középpontba – az extrák között Clint Eastwood találóan fejtegeti, hogy a japók nem a megszokott “remélem hazamegyek, nézd ez itt a fehérkerítéses házam otthon” hozzáállással mentek háborúba, hanem meghalni. Akkor meg mirt egy töketlen pék a főszereplő, aki egyet se lőtt az egész film alatt? Kicsit lerontja a hősiesség-faktort, ami azért így is átjön persze. Tényleg pék a szereplő egyébként: a háború vége felé már mindenkit mozgósítottak Japánban, ami (talán szándék nélkül) aranyos ellentétet szül a filmben: adottak a rendesen, halálra kiképzett tisztek, akik tényleg meghalni mennek, hajlandóak lefejeztetni magukat bajtársaik által (szigorúan japán földön), ahogy az régen szokás volt — és adottak a kiskatonák, akik egyszerűen nem értik ezt a mentalitást, nyilván a kéthetes gyorstalpaló kiképzésen ilyen mélységekig nem lehetett átadni a katonai morált…
Röviden: megnézni érdemes, ráadásul ezután biztosan megnézem a Flags of our Fathers-t is.

Ma reggel pedig The World’s Fastest Indian, ami egy kedves, Nobody’s Fool jellegű film, de igaz történeten alapul. Anthony Hopkins kurvajó, és az ausztrál kiejtése is zseniális (úgy tűnik, most ilyen kiejtéstan-mániás lettem), a film tökéletes vasárnap reggeli limonádé: kint eső (nincs, de lehetne), kézbe bögre kávé/teja és brownie, kanapén takaró alatt bekuckózol, és nézed.

És most jut eszembe: három film három nap alatt! Mert megnéztük pénteken (azt hiszem pénteken) a Szarvasvadászt (The Deer Hunter) is. Erről persze elég annyi, hogy aki nem nézte meg, az gyorsan szaladjon és tegye. Sajnos az angol 5.1-es hang valamiért teljesen használhatatlan volt a DVD-n, a magyar szinkron pedig botrányos, és hát Robert DeNiro angolját eleve kár kihagyni, ezzel együtt kötelező.

3 hozzászólás “Mozi: Letters from Iwo Jima, The World’s Fastest Indian.” bejegyzéshez

  1. en nem tom’ lipi, a szar vasvadasz annak ellenere hogy mindenki hatalmas nagy kult kult kult filmenk kiabalja, a 3 oras vontatott menete miatt nem igazan jon be. ha kivagnank belole az ominozus ruszki rulettes reszeket, es csak azt vetitenek negyed oraban, ugy mar mas lenne a helyzet. de persze tudom, kell a sok fel le oda ide vezetes is. na mind1.

  2. Meg valami, bar nem ehhez akartam, csak a kommenteket lezartad. Szoval szerintem ne szarozz alkalmazottkent dolgozni, vagy ha igen, ne magyarisztanban. Vagy legalabbis ne magyar penzert. Semmi ertelme. Akkor inkabb toljatok a ceget, ha mar megvan. A “rendszerintegracio” meg tok jol hangzik. Elmagyaraznad :) ?

  3. megisszuk a söröt és elmondom. amúgy kösz a tanácsot, hajlok én is efelé, csak legyen elég biznisz ;)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.