Olcsó “MP4”-lejátszók és a Linux.

South Park az OrionTegnapi messzeotthon látogatás meglepő fejleménye, hogy leemama beruházott egy tizennyolcezer forintos hang- és videolejátszó kütyübe. Kis iPod-replacement, 2 GB saját memória, plusz 2 GB micro SD, zseniálisan olcsón. (Azt hiszem a Sparban impulzívshoppingolta, konkrétan kefír helyett.) A videolejátszás egy 2″ (208×160 pixeles) kijelzőn történik, ami persze nem egy Dolby surround HDTV megoldás, de arra, hogy tömegközlekedésen, sítúrán (Franciaországba menet) ne und halálra magadat (miközben a busz tévéjén dél-koreai szürreális western megy a veled utazó esztétika szakos haver-haverja jóvoltából), tökéletes: 4 gigára teljes South Park évadok ráférnek, vagy a Miro műsorok, amire itthon nem volt időd. (Én most 91 unseen feed elemnél tartok…) Jelenleg ott tartok, hogy (mivel se bringán, se autóban nem nagyon tudok videózni/zenét hallgatni) próbálom jusztifikálni magamnak, hogy miért van szükségem nekem is egy ilyenre.

A kütyü érdekessége a mi szempontunkból, hogy saját videoformátuma van, amit a ffmpeg (és a többi szintén zseniális Linuxos konvertáló eszköz) alapból nem ismer, a gyári CD-n biztosított konvertálóprogram pedig (allegedly) egy rakás szar, és hát persze Windows only. A formátum politikai hátterében az áll, hogy az ilyen eszközöket gyártó kínai cégek nem akarták kifizetni a kis mobilformátumokhoz kapcsolódó díjakat, ezért fogták magukat és kifejlesztették a saját formátumukat.

A formátum AMV, vagy MTV néven fut, és bár nem triviális, remek eszközök vannak hozzá Linuxon.

Itt van mindjárt a patchelt ffmpeg, az amv-codec-tools, ami egy Windowsra és Linuxra is könnyen elérhető (lefordított) GPL licenszelésű csomag. Alpha állapotban van, úgyhogy eltart még egy ideig, amíg az Ubuntuba bekerül.

Lustáknak (jelen!) pedig ott van a BytEssence AMVConverter (szintén Windows és Linux-i386 alá fordítva), ami egy ffmpeg frontend (sejtésem szerint az amv-codec-tools ffmpeg-jéhez, de nem néztem utána). A zip csomagban össz-vissz egy ffmpeg bináris, egy 120 kB-os wrapper és egy png ikon található, kicsomagolás és indítás után pedig egy pofonegyszerű, jól áttekinthető felületet kapsz:

BytEssence

A bemeneti és kimeneti file megadásán kívül a képméretet és a minőséget (tömörítés és fps) kell megadnod, és már indulhat is a móka.

BytEssence

Tesztképpen meg is ajándékoztam leemamát Cartman anális beültetésével, amit aztán meg is néztem – teljesen vállalható minőség, persze az utazási körülmények mellett.

South Park az Orion!

A hétvége másik linuxos eseménye Baltsy átállítása Ubuntura. Természetesen a Gutsy röcögtetős ablakai fogták meg őt, így aztán amikor megérkezett a vadiúj Dell Inspiron 1520-asa, kézenfekvő volt, hogy az kerül rá. Használd egészséggel, Szil! Ide pedig jegyzetként a nemtriviális dolgok:

  • Először is mindenképpen netkapcsolattal installáld, ha installálod: a Dell WiFi zsugája nem más, mint egy Broadcom bcm43xx chip, amihez Gutsy alatt (jogi okokból kifolyólag) egy firmware szükségeltetik. A telepítő kinyalja amid van egy grafikus “letöltsem a firmware-t?” szubtelepítő képében, de netkapcsolat nélkül nem tudja lerántani a file-t, kézzel telepíteni meg kényelmetlenebb.
  • Ugyanígy az NVidia driverhez is netbe legyél dugva, hogy egyszerűen tudd aktiválni a gyári meghajtót és röcöghessenek azok az ablakok.
  • Az Inspironba épített superduper Intel hangártya alapkiszerelésben nem fog működni; az alaptelepítés után tedd fel a linux-backports-modules-generic csomagot:

    aptitude install linux-backports-modules-generic

    Újraindítás után a hangerőszabályzóban told fel a “Front” csatornát, hogy rendes hangerőt kapj a gépedből. (Egyébként az Inspironnak laptophoz képest meglepően jó a beépített hangszórója.)

  • Általános tanács, nem csak Inspiron tulajdonosok figyelmébe: ha magyar nyelvi támogatással akarod telepíteni a Gutsy-dat, szintén mindenképpen netkapcsolattal tedd. Nem foglalkoztam vele mélyebben, hogy mit nem tesz fel a CD-ről, de csak CD-s forrást használva a rendszer egy angol-magyar kevert állapotban marad.
  • Ha nem parancssorból szoktál mp3-akat készíteni, hanem a beépített GStreamer megoldást használnád (a Sound Juicer és a Sound Recorder használatával is ezt használod), szükséged lesz pár dologra:

    aptitude install lame gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse

    Így, most már tudsz rippelni és encode-olni a lame segítségével. A többit a GStreamer megoldja neked, csak ki kell választani a “CD-minőség, MP3” tömörítési módot.

5 hozzászólás “Olcsó “MP4”-lejátszók és a Linux.” bejegyzéshez

  1. Kis szosszenet Orion ugyben – ha mar megneztem gondoltam megosztom.

    Indiai tulajdon, a Thakral csoport tagja, ok pedig ilyen okosakat tudnak mondani: A vallalat celja: Ensuring fairness to all customers based on mutual goodwill, respect and trust.

  2. Az általános tanácshoz: ha mégsem netről teszed fel a Gutsy-t akkor bizony nem tesz fel minden magyar csomagot. De miután van neted, meglátogatod a Rendszer->Nyelvi támogatás (Language Support) menüpontot, ott visongani fog, h félig van csak feletelepítve, és h rendberakja-e? Itt igen, és valóban rendberakja a dolgokat…

  3. Úristen. Az ubuntu működik… Remélem a következő telepítéskor nem vágja haza _megint_ az nvidia drivert az új kernellel… Én kérem szépen egy buta lámer vagyok. Ha megnyomom, menjen :)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.