Beat the dead horse (to life).

toljadMa olyan halott szervert hoztunk vissza a halál torkából, hogy még magam is meglepődtem. Severely összeomlott / (root), és mérsékelten összeomlott /home, /tmp és /var kezdésnek, mindegyiken ext3, alatta software RAID. (Az összeszakadás elsődleges gyanúsítottja egyébként az mdadm.) A gép újraindulásos loopban, hozzáférés pedig egy IP konzol, és egy Debian Sarge boot CD.

A csak kicsit összeszakadt (és szerencsére umountolható) partíciók helyrerántása után fsck.ext3 -n dryrun (a sima fsck bináris sérült, a /sbin tartalmának nagy részével együtt), kimenete /home -ra mentve, és utána az érintett binárisokat tartalmazó csomagok reinstallja, one by one. A rendszer újrabootolása után reinstall-all, a biztonság kedvéért.

Jó mulatság, férfimunka.

6 hozzászólás “Beat the dead horse (to life).” bejegyzéshez

  1. Vicces ez a chatlog részlet. Azt azért áruljuk el, hogy nem az echo plugint aktíváltam Pidgin-ben, hanem két rendkívüli szagember gondolatmenetének metszéspontját láthatjuk. :)

  2. természetesen, és tegyük hozzá, hogy a fsck utáni teljesen elvetemült aptitude reinstall scriptet frank csinálta! megvan még az a script, frank?
    a chatlog meg tiszta napirajz :)

  3. A legjobb részt kihagytad az elejéről, amikor a less fsck egy szépen formázott C forráskódot adott vissza… meg amikor 5-6 újraindításból sikerült csak IP konzolon át elkapni a biost, hogy a boot sorrendet meg lehessen változtatni… hahh, tábortüzes sztorizás lesz ebből, már látom! :)

  4. tábortűz ja, amikor égetjük el a szervert :)
    az fsck egyébként valszeg a 2.4-es kernelforrás egy file-jával azonosult.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.