A Microsoft eláll a Yahoo! felvásárlásától.

Na, erre nem számított senki: tegnap a Microsoft besértődött és bejelentette, hogy eláll a Yahoo! felvásárlásától.

“Despite our best efforts, including raising our bid by roughly $5 billion, Yahoo! has not moved toward accepting our offer,” Microsoft CEO Steve Ballmer said in a statement. “After careful consideration, we believe the economics demanded by Yahoo! do not make sense for us, and it is in the best interests of Microsoft stockholders, employees and other stakeholders to withdraw our proposal.”

Felvetődik a kérdés, hogy eddig vajon miért nem tudták előkapni a számológépet és rájönni, hogy “the economics demanded by Yahoo! do not make sense for us”, vagyis hogy drága a Yahoo!-ba az gázolaj (vagy a Yahoo! még szénnel megy?), de erre is van tipp:

Ballmer wrote that he did not want to engage in a “protracted proxy fight” over outstanding shares.

Marc Andreessen után most már tudjuk, hogy ez mit jelent. Röviden: a Microsoftnak nem érdeke proxy fight útján megszerezni a Yahoo!-t.

Ennek megértéséhez érdemes elolvasni Steve Ballmer levelét a témában (az InformacionWeek cikk második oldala) – ritkán látni tőle olyat, hogy éppen nem ugrál Camacho-szindrómás majomként. Annak keretében, hogy leírja a Microsoft okait az üzlettől való elállásra, rávilágít, hogy a Yahoo! mennyire tökön szúrta (majdnem) saját magát abbéli erőfeszítésében, hogy egy esetleges proxy fight bekövetkeztével keresztbe tegyen a Microsoftnak. A lényeg a Yahoo!-Google hirdetési megállapodás, amivel a Yahoo! lényegében kiszállna az online hirdetési piacról a Google javára. Egyértelmű, hogy a Microsoftnak ez nem annyira jó.

Ennyi tehát, epizód lett ebből a Microsoft-Yahoo! sagából, megmenekült a Zimbra (de ki fogja használni), mi pedig unalmunkban figyelhetjük megint a SCO pereit és Darl McBride megőrülésének folyamatát.

A NY Times meg árnyékra vetődött, és hozsannázta a hírt, hogy a MS és a Yahoo! tárgyalóasztalhoz ültek átbeszélni a merger részleteit.

Update: MS sajtóközlemény.

Update 2008-05-05 06:54: For the record, a Yahoo! response statementje.