Ubuntu installfeszt @home.

ubuntu

Kicsit úgy érzem magam, mint egy Enterspájz űrhajós: középen persze folyik a szokásos napi meló, de két oldalt két különböző célú Ubuntu (Hardy) install megy. (A routerem WiFi adaptere a jelek szerint megadta magát és max 50 kBps sebességet produkál, úgyhogy minden lépés súlyos perceket vesz igénybe.)

Bal oldalt Jul régi laptopja, amiből remélhetőleg utazós-mászkálós stabilgép lesz. Kihívások: übergagyi VIA VGA, amin a Compiz valószínűleg eleve reménytelen eset, de mintha Ubi laptopján egyszer már egész messze eljutottunk volna (ha az emlékezetem nem csal, létezik binari drájver, csak disztribúcióban a licensz miatt nem terjeszthető) – hiába, szar hardverrel az Ubuntu még mindig szopás. A másik kihívás pedig a Sketchup, aminek elvileg futnia kéne ezen a gépen – erre (megint csak: elvileg) van lehetőség, kérdés, hogy a 1.5 GHz-en mennyire fog pattanni a Wine emulációs megoldás.

A szélsőjobbon (de liberális színekben!) pedig a régi 12″-os Asus S8600-am (imádtam/imádom ezt a gépet), amin vígan fut a Xubuntu a 850 MHz-es mobile P-III és a 192 MB RAM ellenére. (Azért az elképesztő, hogy az XFCE az eredeti kis lightweight grafikus felület ösvényről milyen csúnyán letért. Emlékszem, amikor még az IceWM-et váltottam le XFCE-re!) A trick itt az volt, hogy a gépben (ultrakönnyű notebook, 1,1 kg) nincs CD/DVD-megajtó, úgyhogy nem is tudom mióta van frissítgetve a rajta levő rendszer – az update manager megküzdött vele, az xorg.conf-ot még (irgalom ura!) kézzel is szerkeszteni kellett, de most már pattan. A célja még nem egészen kristályosodott ki, ez a gép volt a nyooltube alatt is a vas, most is mindenféle teszt feladatokat szánok neki. (Kezdve azzal, hogy ki tudnám-e vele váltani a gajra ment WiFi-routeremet.)

3 hozzászólás “Ubuntu installfeszt @home.” bejegyzéshez

  1. 850Mhz-esre ajánlom kipróbálásra puppy linuxot, nemrég jött ki a 4-es, nagyon pofás dolog…hurcolászós liveusb-ként is príma, van hozzá soksok csomag is, menüből lehet telepiteni usb-re, adatmegőrzősbe, meg gépre is…hamar bootol, 300Mhz-es gépen is száguld :D

  2. rebegin, fel tudom tenni USB-ről? (bootlani nem tudok USB-ről azon a gépen.)

  3. hát akkor lehet ugy a legegyszerübb, ha pl. qemu-val v. ami szimpatikus bebootolsz iso-t, és ugy telepited fel, mondjuk akkor xubuntu mellé…s lesz dualboot, vagy ha akarod leszeded utana xubuntu.
    meglepően kevés helyet foglal amugy alapbol(100 Mbyte körül, plusz a configfileoknak amennyi helyet akarsz….)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.