08-07-06.

Kevés alvás utáni korai ébredés utáni hosszú nap utáni status update:

  • GyuriSolymárfork: villanyszerelő látta a tényállást, a fogaskerekek mozgásba lendültek (és már tudjuk, hogy melyiket kell először megforgatni), kitakarítottuk a telek azon részét, ami az ELMŰ-nek kelleni fog a földvezetékhez.
  • Még Solymárfork: megmoccantunk kút (=víz) fronton is.
  • Még mindig Solymárfork: a napunkat megmentette Gyuri, aki teljesen random jelent meg a kapuban egy kaszával, és jutányosan letarolta a fű kb. 80%-át. Ha ezt nekem kellett volna csinálni (érted, végülis egyszer már volt kasza a kezemben), szerintem kb. 4 munkanap lett volna. Neki 3 óra volt, nem kicsit fogta meg a meló farkát (munka végét?)
  • Még mindig Solymárfork: egész bírható idő volt, illetve ez lesz a nyár, amikor hosszú idő után először talán barna leszek. (De ne igyunk előre.) Ezen kívül feldühödött darazsak támadták meg a baltámat.
  • Anyám gépére is felkerült a zsírúj Harry Hardon. (Miután végre 1,5 GB-ra bővítettem a RAM-ot és egy új DVD-író is került.) Az extra trükk annyi volt vele, hogy anyámnál nincs DSL (milyen igaza van), csak Vodafone 3G. (Ami egyébként most ott, messze-otthon 320 kB/s, vagyis 2,5 Mbps sebességgel zúzott – üzenem a szkeptikusoknak. Havi 5 rugóért nem rossz.) Az Ubuntu viszont (főleg lokalizált telepítés esetén) nagyon melegen ajánlja, hogy konstans netkapcsolattal telepítsd. (Különben pl. félseggű magyarításod lesz.) Csukafogta róka: élő netkapcsolattal kéne telepíteni a gyászt, de netkapcsolat (3G driver) csak akkor lesz, amikor kész a telepítés. A dirthack workaround egy routerből, 2 patch kábelből, és a 3G kapcsolatot kezelő laptopomból állt, amin megosztottam eth0 felé a 3G (ppp0) kapcsolatot (-j MASQUERADE), a routerben levő DHCP szervernek megmondtam, hogy mostantól a laptop a default gateway, és már mehetett is a telepítés a nagygépre — az alaplapi hálókártyán át. (A friss 3G driverben van egyébként egy elég idegesítő bug, de arról majd máskor.)