FLAC játékos.

Most, hogy egyre több zenémet FLAC-ban tartom, már bizony nem elég az átlag mp3-lejátszó átleg mp3-lejátszási képessége. Eddig se, mert ott volt az ogg, ugye, de most aztán végképp. (Új, vagy eddig lementetlen CD-ket már csakis flac formátumba grabbelek, nem is értem, hogy miért nem tettem így az idők kezdete óta.)
Egyelőre nem tervezek mp3-lejátszót (illetve flac-lejátszót) venni, de hamarosan fogok, úgyhogy tegnap csöpp szabadidőmben nekiindultam a netnek körbenézni, hogy áll a piac az igényeimhez.

És persze a szabad szoftver megint remekel. Az persze elképzelhető, hogy iPod lesz a dologból már csak a viszonylag jó ár/minőség ráta miatt is (szinte hihetetlen, de tényleg olcsóbbnak tűnik, mint a hasonló alternatív lejátszók), na de az is tuti, hogy nem Apple szoftverrel. (Itt jegyzem meg, hogy kikacagom azokat, akik az iTunes-ről töltenek le zenét és még örömködnek is a minőségen, ha valóban igaz az a tömörítési ráta, amit a minap hallottam.)

A lényeg: a FLAC hivatalos oldala remek információforrás flac támogatással bíró lejátszókhoz, innen pedig egyenes az út a Rockbox-hoz, amivel aztán az iPod is flac-lejátszó mennyországgá válik. (Az meg, hogy Ubuntuval szinkronizál-e majd, szerencsére gyakorlatilag nem kérdés.)

Tulajdonképpen tehát le van játszva a meccs, az egyetlen nyitott változó az, hogy ár/minőség arányban melyik lejátszó lesz a legjobb abban a pillanatban, amikor vásárlásra adom a fejem.

Szabadítsátok fel a hardvert, éljen a nyílt platform!

4 hozzászólás “FLAC játékos.” bejegyzéshez

  1. jól látom hogy ez a rockbox dolog csak getty régi ipodokat támogat? vagy én néztem be valamit?

  2. igen, csak régebbieket támogat (az újabbakon már encryptelt a fw). viszont megmarad a régi fw és be tudja tölteni azt is a bootloadere. gui-n installálható/uninstallálható.

    én egy első gen. 4gb nanót vettem, mert rockbox kompatibilis lejátszót akartam, ami jól néz ki, és kicsi. egyszerűen imádom. beállítások tömkelege, .cue kezelés, frozen bubble, doom, minden amit el lehet képzelni.

  3. a rockbox jo cucc. ocsem 80gb-os 5.5 genereacios ipod-jara raktam anno (fel eve), o mondjuk mpeg es divx avi lejatszas miatt gondolta hogy. sajnos valami fura adatbazisban tartja a zindexeit a rockbox, ezen kivul picit lassucska a zavikkal. szoval a vege gyalu es eredeti apple cucc visszarakasa, szopkodas apple fele mp4 konvertalasokkal, valamint zene mp3-ban. Bar az apple felel lossless audijo sem rossz, csak ugye megint convert ezerrel. evvan. szoval gondold at szerintem az ipod dolgot. inkabb mas, ha mar FLAC-kszizni akarsz :)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.