MSI Wind a házban.

Az “új meló, új gép” elv szerint tegnap beruháztam egy netbookba: hosszas netes kutatás után az MSI Wind mellett döntöttem, 10″-os kijelzővel, 1600 MHz-es Atom procival (N270), 2 GB RAM-mal, 160 GB vincsivel, és persze bluetooth, wifi, SD slot (persze ez a persze nem annyira persze: a többi versenyőnél elvétve akad ilyen felszereltség, valami alapvető dolog mindig hiányzik).

Annak ellenére, hogy régebben gyepáltam az ötletet (mert ki a francnak kell egy ilyen kicsi gép), második gépnek (nem a háztartásban — a táskában) tökéletes: kicsi, elég ideig bírja, full size keyboardja van, és amikor itthon vagyok és úgy tartja úri kedvem, akkor ráköthetek monitort, nagy billentyűzetet, egeret. Nem utolsósorban bár az 1600 MHz-es Atom proci a tesztek szerint nem egy fittipaldi, a “nagy” notebookom 1500 MHz-es Celeronjánál gyorsabb. A tanulság: minden relatív.

Az Ubuntu Intrepid telepítés nem volt komplikációk nélküli, de bonyolult sem:

  1. Mivel CD nincs az eszközben, SD kártyáról kellett telepíteni, ebben az UNetbootin nevű csomag segített.
  2. A wifi zsuga (RaLink RT2860, a lspci kimenet szerint RaLink device 0781) drivere nincs benne az alaptelepítésben, ezért egyrészt kábelről kell telepíteni, másrészt ez a tutorial tökéletesen leírja lépésről lépésre, hogy hogy lesz wifi driver. (Egyébként úgy fest, hogy ez a MsiWind.net és a hozzá tartozó fórumok elég erős közösség, ami szintén nem hátrány.)
  3. Természetesen a Bluetooth stacket lecseréltem BlueMan-ra.
  4. A touchpad esetében az MSI eltért az ipari de facto szabvány Synaptics-tól. Ez azzal jár, hogy máshogy működik a tapipad scrollozás — ez lehet, hogy egy idő után fog annyira idegesíteni, hogy nekiállok utánatúrni a megoldásnak, egyelőre tulajdonképpen mindegy: szinte mindent billentyűzetről vezérlek, illetve extenzíven kihasználom a Compizban levő vezérlési lehetőségeket, scrollozásra nem sok szükségem van.

Szóval a telepítés többnyire problémamentes volt: webcam out of the box működik, a CPU scaling fogalmával még ismerkedem (mindenesetre beállítottam “Powersave” üzemmódba), a billentyűzet méreteivel meg vagyok elégedve. A fontos adatokat pikk-pakk szinkronizáltam az rsync-es megoldásommal, és lassacskán az útizenéimet is fogom — ki kell még alakítani, hogy a régi laptopnak milyen szerepe legyen a háztartásban. (Pl. tegyek rá egy media center alkalmazást?)

Ja: a gép a keresztségben a “shu” nevet kapta. Shu az egyiptomi istenségek között a levegő, a szél, és hasonló dolgok key account managere volt.

woot

5 hozzászólás “MSI Wind a házban.” bejegyzéshez

  1. Akkor megnyugodtam, mert mi is ilyet tervezünk venni az asszony rémes “1 HDD/év” Fujitsuja helyett, de én eddig kicsit elúsztam a kínálatban, jó az ha szakmabeli is megerősít a jó döntésben.
    És ígérem mi majd nem Shu-nak hívjuk, hanem mondjuk Brendon, vagy Sanya.

  2. Javaslom az “Atum” nevű főistent a Shu helyett :)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.