Facebook chat Pidgin alatt.

Nem vagyok egy rémesen aktív Facebook felhasználó. Ezúton szólok mindenkinek, hogy ha én egyszer elkezdek unalmamban Mafia Wars-ozni, az azt jelenti, hogy megnyertem a lottót és emiatt kidobott a csajom, no woman no life, ugye. Ezzel szemben szeretek jelen lenni (már amikor jelen vagyok) chaten, elérhetőség, szeretet, mindenki egyért, egy mindenkiért, májusegy.

Egy ideális világban persze a Facebook-szerű szolgáltatók XMPP-alapú chat szolgáltatást fejlesztenek ki az eleve nyílt API-val készülő szociálisháló-alkalmazásaikba, amikbe egyébként OpenID-val tudok bejelentkezni — egy ideális világban nyílt szabványok működnek, és nem aprózódnak el az ember társadalmi kapcsolatai for-profit szolgáltatók által meghatározott demarkációs vonalak mentén. A reális világban meg ugye van nekünk Facebook chat, elvileg webes alapú, elvileg saját felületen használható, meg kapunk az arcunkba Skype-ot, “nyílt szabványok, my ass, ha az én usereimmel chatelsz, akkor az én reklámjaimat nézet, kicsirigó”.

A reális világban viszont kapunk olyan prófétákat, mint Eionrobb, és ő elhozza nekünk a skype4pidgin és pidgin-facebookchat plugineket, amelyek segítségével a kedvenc chat alkalmazásunkból tudunk ezeken az egyébként zárt(-ish) protokollokon is kapcsolódni a mi kis szociális hálónkhoz.

Külön jó, hogy (a jelek szerint) Eionrobb Ubuntu user, és .deb csomagban is jönnek ezek a pluginek, így aztán egy
dpkg -i pidgin-facebookchat-1.47.deb
és egy Pidgin restart segítségével kb. 5 másodperc alatt kipipálhatjuk a Pidgin Facebook-támogatását is.

Adakozhatunk is neki, megérdelmi, bigup Eionrobb.

2 hozzászólás “Facebook chat Pidgin alatt.” bejegyzéshez

  1. oké, akkor ezennel hivatalosan is végtelenre nőtt az IM-kontaktablakban zsizsegő emberek száma. És hivatalosan is a leghalványabb fogalmam sem lesz arról, hogy aktuálisan épp milyen protokollon kommunikálok a illetővel. l33t.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.