RMS.

Nem mondom, hogy nem volt fárasztó 2 és fél órán át hallgatni Stallman fejtegetéseit (tegnap este és ma reggel), de mindenképpen megérte.

A szegedi előadással szemben most RMS nem a szoftverszabadalmakra, hanem az aktuáliasbb problémára, a copyright-ra fókuszált. (For the record: azt a csatát, akkor és ott, megnyertük.) Ezzel pedig egy mainstream témára állt rá, a(z egyik) lényeg ugyanis a megosztás propagálása, RMS szerint pedig “you don’t have to be ashamed of file sharing”, és ez egy olyan dolog, ami miatt a saját világképemen is el kell gondolkodnom: a copyright intézménye valóban elavult, és ha azt tekintjük alapnak, hogy az állam az emberekért van, nekik hozza létre a törvényt, akkor valóban itt lehet az ideje, hogy visszavegyük a másoláshoz kapcsolódó szabadságunkat. A kérdés (az én világképemben legalábbis) az, hogy előbb vesszük vissza és utána kezdünk másolni, vagy előbb kezdünk másolni, és ezzel kikényszerítjük a jog visszaadasát. Erre pedig a következő néhány évben biztosan választ kapunk, elvégre az sem mehet örökké, hogy 14 éves kölyköket pereljen a RIAA megosztásért. (Résnyire nyitott kapuk ezek már szerencsére.)

Az én tudatlanságomat igazolja, de mindenképpen benefit az előadásokból, hogy megtudtam: a mai, első látásra faszának tűnő e-book readerek tele vannak tömve DRM-mel. Sajnos ez kb. az iPhone-nal egy polcra teszi nálam ezeket az eszközöket, no go kategória. Persze biztos megtörik ezeket is, de attól még (saját kifejezéssel élve) technofogolytábor ez a javából.

No de leamortizált aggyal nehéz összefoglalót írni, folyt. köv.

Egy gondolat “RMS.” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.