Jobbítsd desktopodat: Shutter, gScan2Pdf.

2 új alkalmazásra leltem a minap, a GetDeb csapat jóvoltából. (Aki nem tudná: a GetDeb egy rakás olyan mütyürt csomagol a mindig aktuális Ubuntu releasek alá, amik a stock Ubuntuban vagy nincsenek benne, vagy benne vannak, de nem elég frissek — ez utóbbira a legjobb példa a Pidgin, amit időről időre megpróbál ellehetetleníteni egy-egy IM szolgáltató, tipikusan az ICQ és az MSN csapata. Ilyenkor jól jön egy olyan szemi-megbízható forrás, ahonnan a legeslegfrissebb Pidgin csomag egyszerűen lerántható. Érdemes feliratkozni a GetDeb feedre, mert a szemezgetett csomagok között kincsekre lelhetünk.)

Szóval a csomagok:

  1. Shutter (hivatalos site): régóta kerestem a tökéletes screenshot alkalmazást. A use case mögötte az a mindenki által ismert szitu, amikor valami újabb, a szokásosnál viccesebb helyesírási hibát látok az indexen, ezt gyorsan rögzíteni akarom és egyből tolni fel a blogra anélkül, hogy a képet szerkesztgetni kelljen. Eddig erre az interim megoldás a Gimp volt, amiben van kijelölést is screenshotolni képes funkció, erre lehet illesztein egy hotkeyt, és van egy kb. működő megoldás, ami viszont lassú, hiszen előtte be kell tölteni a Gimpet. A Shutter pont ezt oldja meg: lenyúlja a rendszertől a PrtScr és Alt+PrtScr billentyűkombókat (ha beállítod neki), és beállítástól függően teljes asztalt, kijelölt ablakot, free selection kijelölést (tehát az én use case-emet), és weboldalt rögzít, amit aztán a szállított pluginek segítségével vagy feltolsz valamelyik népszerűbb screenshot hosting szolgáltatóra (a doksi szerint valahogy Flickr is beállítható, de engem ez nem érint), vagy FTP-zed a saját weboldalad alá, vagy átnevezed és mented helyi gépre. Vannak alap effektek is (sepia, inverz, stb.), amiknek persze szerintem semmi értelme, mert hát screenshotokról beszélünk, helló. Mindenesetre egy screenshotot 100%-ra elkészíteni kb. 5 másodperc, az alkalmazás natív Gnome-os, hiánypótló. (Érdekes adat, hogy a Shutteres srácok ugyanazt a skint használják WordPress alatt, mint én.)
  2. gScan2Pdf (hivatalos site): a másik bajom az Ubuntummal, hogy bár a scanneremet pöccre felismerte és egyből tudtam scannelni, a default scanner alkalmazás az esetek 95%-ában a Linuxoknál tipikusnak mondható “ágyúval verébre” approach. Az emberek túlnyomó többsége (szerintem — de én biztosan) azért vesz scannert, hogy a hülye hivataloktól (ma pl. APEH, Solymáron) kapott még hülyébb dokumentumokat gyorsan pdf-esítse, ehhez pedig az XSane messze overkill. Engem nem érdekel a brightness-contrast, a gamma, meg a dpi. Cuccot akarok pdf-be scannelni, lehetőleg ne legyen 20 mega 1 oldal (nem fotó), látszódjon a hülye hivatal hülye pecsétje, slussz. Az én olvasatomban ez 1 db. gomb, nem 6 csúszka, 3 gomb, és 2 dropdown. A gScan2Pdfugyan még mindig nem a tökéletes megoldás, de egy klasszissal alkalmasabb a feladatra, mint az XSane. (Ami viszont fotók esetén továbbra is valószínűleg az etalon kell, hogy maradjon.) Szóval még nem ismertem ki 100%-osan (ami persze egyből azt jelenti, hogy nem teljesíti az általam önkényesen kitűzött célt), de viszonylag egyszerűen tudtam vele scannelni grayscale doksit. A végeredmény első körben 2 oldal esetén viszont 2,8 MB lett, ami értelemszerűen overkill, ilyen esetben szerintem mega körül lenne normális, tehát a beállításokon tweakelni kell.

A végére két megjegyzés a GetDeb-re:

  1. Nincs APT forrásuk, ez béna. Ha nem lenne GDebi, nem is szaroznék a csomagjaikkal.
  2. Viszonylag gyorsan leállnak a régebbi Ubuntu verziók supportjával: ahogy kijön a Jaunty, ők már Intrepidre hivatalosan nem is csomagolnak. Ezzel nincs semmi baj, jól kommunikálják a dolgot, és nem várható el egy szabadidejét erre áldozó csapattól, hogy ilyesmire öljék az erőforrásaikat.

Egy gondolat “Jobbítsd desktopodat: Shutter, gScan2Pdf.” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.