Rating: insightful.

fandrew 2009.09.25. 00:43:44

Eloszlatnék egy tévhitet: a járdán szabad biciklizni.
Ismétlem, a Margit-híd járdáján szabad biciklizni!

A KRESZ szerint olyan úttest járdáján max. 10 km/h-val szabad kerékpárral közlekedni, ha az úttest kerékpáros közlekedésre nem alkalmas.
54. § (2)
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM#pr1303

Szeptember első felén a rendőrök mindenkit egyenként felszólítottak, hogy szálljon le a kerékpárról. Ilyenkor persze a rendőri felszólításnak eleget kell tenni, ezért büntethettek is. De azóta nincs rendőr, csak a felújító cég kérése, hogy szálljanak le a biciklisek, de aki leszáll, csak szívességet tesz.

Sajnos sokan száguldoznak, az valóban balesetveszélyes, de lassan (10km/h), kellő rutinnal áttekerni egyáltalán nem veszélyes, én is minden nap így teszek.

Bogár ez a fülemben. Hiszen

  • tényleg nincs tiltva
  • tényleg keskeny a Margit hídon a járda (note to self: utánanézni a Margit híd helyes írásmódjának)
  • ha a rend úr felszólít, tényleg le kell szállni.

A probléma ezzel az, hogy megint egy tipikus magyar korlátozás született: hol van, hol nincs, és jobb híján ráhagyják a polgárokra, hogy (ön-) bíráskodjanak. Emiatt aztán a gyalogosok egy jelentős része úgy tudja, hogy mindig tilos bringázni a hídon, ami nem igaz, arra viszont elegendő, hogy a zsiványabbja beszóljon a bringásnak, esetleg direkt eléálljon, belekössön. Keltik a feszkót.

A másik oldalon az is jelen van persze, hogy a pavement warriorok (tudod, azok a bringások, akik úttesten nem mernek menni, járdán viszont 30-cal szlalomoznak) leszarják, hogy a hídon keskeny a járda, és úgy viselkednek, mintha 8 méter széles helyük lenne. Az ehhez hasonlókat én sem engedném a hídon tekerni, de máshol se.

3 hozzászólás “Rating: insightful.” bejegyzéshez

  1. ma jöttünk budáról a margit hídon, két gyalogos járőr leszólított a háromnegyedéné hogy le kéne szállni, mert egy biciglis másfél hete elsodort egy kislányt, és mivan ha elém is kilép egy (tárcsafékes bicajjal mentem, lassan gurulva, 10km/h alatt) elkezdtem vele vitatkozni, hogyha kilép elém akkor lefékezek skillből, de hát parttalan vita volt, csak nyomatta a bullshit szöveget hogy féktáv meg ígymeg úgy
    de nem-akartam már vitatkozni úgyhogy továbbTOLTAM

  2. Tudtommal valóban van egy olyan kitétel a KRESZ-ben, h a járdán szabad kerékpárral közlekedni, ha az úttest kerékpáros közlekedésre nem alkalmas. Viszont van egy olyan további megkötés is (ami valahogy mindig lemarad), h a kerékpáros a gyalogost nem zavarhatja.
    Szal ha Mari néni lassan megy előtted zsíros csülkein, és nincs hely kikerülni, akkor nem csilingelsz, nem berregsz hanem Mari néni tempóban araszolsz, annak nagy ülepét bámulva. (Na jó, ez utóbbit mem kell) :p

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.