Kell-e flash a mobilra?

Az Apple által (pontosabban a Flash iPad-on való elérhetetlensége által) indított ranthez Jesus Diaz is hozzátette a magáét:

So here’s the question: Beyond YouTube — already available as dedicated apps in all cellphones — and other Flash-based movie playback — which will be soon replaced by HTML5 H.264 embedding — when was the last time you thought “OH, I NEED FLASH TO RUN THIS MUST-SEE SITE!”? Unless you want to play inane Flash-based games like Farmville and enjoy Flash-based ads in your browser, what does Flash really bring to the web today?

Ez aztán több ponton sántít.

  1. Egyrészt barátkozzunk a ténnyel, hogy a Farmville és hasonló buta kis játékok a legjövedelmezőbb, legelterjedtebb játékok között vannak, és nem biztos hogy nem első helyen. Le lehet ezeket húzni tehát, de az kb. olyan lenne, mint azt mondani, hogy “minek gyors számítógépeket gyártani, hisz úgyis csak pár játék használja őket”. Amíg tehát a Farmville jellegű játékok készítői (és nyugodtan említhetjük itt a kis buta flashes játékok piacát, Armor Games, és társai) úgy döntenek, hogy az ő fejlesztési céljaiknak a Flash felel meg, addig a Flash ellen rantelni lehet, de nem érdemes: aki ezt teszi, piacot veszít, a Farmville-en felnövő generáció piacát.
  2. Másrészt pl. én Viddleren tartom a cuccaimat. Megint más Vimeo-n, és megint más mittudomén Indavideón. Ezeknek a szolgáltatásoknak (bár Vimeo-ban nem vagyok biztos) nincs natív Youtube-hoz hasonlatos alkalmazása. Ez fontos, és nem is a szolgáltatásból kiszoruló mobil felhasználók miatt. Azért fontos, mert látható, hogy a Google miért kakkant ívben az egész vitára. Nekik tulajdonképpen csak jó, ha minden mobil eszközön csak az ő szolgáltatásuk érhető el fájdalommemtesen (magyar szóval: natívan). Nekik a flash hiánya csak jó, még akkor is, ha pont az ő mobil oprendszerük az első, amin egyáltalán van Flash. Ugyanitt lehet emlegetni egyébként képszolgáltatásokat, és egy rakás más Flash alapú szolgáltatást: az, hogy van natív Youtube- meg Flickr alkalmazás, nagyon szegényes válasz ezekre a problémákra, mert tízezer más szolgáltatásra viszont nincs.
  3. Harmadrészt: a Felhasználói Élmény, hogy tudniillik dögöljön meg a mobil Flash (még mielőtt igazán megszülethetne), hiszen a Felhasználói Élmény kanyarban nincs az asztali Flash-hez képest, nehézkes zoomolni meg scrollozni. Csókolom, ez esetben van egy rossz hírem: dögöljön meg a mobil brózer en bloc, dögöljön meg a mobil email, de tulajdonképpen dögöljön meg az egész okostelefon ipar ott ahol van, hiszen a felhasználói élmény az esetek túlnyomó többségében kanyarban nincs ahhoz képest, amikor leülök otthon a 22″-os LCD elé pornószájtot böngészni. Asszumpálhatjuk, hogy a kis pöcs kijelzőn soha semmi nem fog olyan jól kinézni, mint ugyanaz nagy képernyőn. A lényeg nem ez, hanem az, hogy minél közelebb kerüljön használhatóságban egy mobil böngésző egy asztali böngészőhöz, ennek pedig 2010-ben még része a Flash.

Nem vagyok Flash rajongó, de ezt a Flash körüli vitát egy mesterségesen rossz irányba terelt vitának látom. Ami azt illeti az Adobe ennél sokkal jobban is kezelhetné az Apple által körbedobált hülyeségeket, bár el tudom képzelni, hogy egyelőre a “sas nem kapkod légy után” taktikát követik, vagyis amíg a Farmville meg az Armor Games nem gondolkozik el azon, hogy az Adobe börtönből átkéresse magát az Apple (high sec) börtönébe, addig nem fogják hangoztatni, hogy az Apple hülye. Megteszi helyettük a közösség.

Egyet kell értsek Jesus első kommentelőjével:

Why don’t you uninstall Flash and browse around for a few days. Then let us know what you find out.

I’ll bet that you will find out that Flash is used by a lot of sites for many useful things other than video, and that the internet sucks without it.

Szóval Jesus, sok sikert a plaintext web böngészéséhez.

Ja, és hogy mindez miért fontos? Egyáltalán nem az. Az Apple veszít némi piacot (de nem sokat), az Android nyer némi piacot (de nem sokat). A felhasználók pedig remélhetőleg lesznek annyira nyitott csipájúak, hogy nem hagyják magukat megvezetni, a megvezetés irányától függetlenül.