Németország, az európai nagyhatalom?

Biztos jó kis cikk ez, de van benne egy ilyen mondat:

Amíg Európa katonai biztonságát nem éri komoly kihívás, addig Németország marad az egyetlen valódi európai nagyhatalom – és ez jó neki.

Ezt nem értem. Mi alapján nagyhatalom egy ország? GDP alapján? Franciaországnak teljesen ugyanaz a ballpark a GDP-je: 2,108 trillió USD, szemben a német 2,806 trillió USD-vel. Oké, van különbség, de nagyhatalmi státuszhoz nekem nagyságrendbeli eltérés kéne. (Lásd pl. az USA-t, a maga 14 trillió USD körüli GDP-jével.) Anglia GDP-je is 2,139 trillió USD volt 2009-ben, persze Anglia kivonja magát ebből az európaiskodásból, de akkor is. Fegyverzet alapján pedig (bár a cikk tisztán leszögezte, hogy mindaddig igaz, amit ír, amíg nincs háború) Anglia és Franciaország és előz, ha mással nem, hát atomfegyverrel.

Vagy a német autók?…

Egy gondolat “Németország, az európai nagyhatalom?” bejegyzéshez

  1. Altalaban Nemetorszagot nem egyszeruen a gazdasaganak meretei, hanem a rengeteg orszagot erinto kapcsolatai miatt kezelik kiemelten. Pl igen, meg az autok is benne vannak :) – pont Magyarorszag billenhetne meg az Audi miatt, de a Siemens, mostmar Mercedes, a sok markat kiszolgalo Bosch es sok hasonlo mind olyan itteni leanyok, amik miatt mi is es sokan masok is durva fuggesben vagyunk. Kb uaz a helyzet, mint a cegeknel: nem kizarolag a profit az ertekmero, ha komoly forgalmat bonyolit.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.