A határozóragoknak hibás használatárul.

Mostanában vészesen kezd elharapódzni (elharapózni?) a -val/-vel határozóragok hibás használata, ami engem növekvő mértékben bosszant.

Baszod alássan, kedves blog/twitter/egyéb tartalmak írója: olyan rag nincs, hogy „-al”. „iPhone-al”, „Linux-al”, ez, kérlek, baromság. Tessék szépen hasonultatni azt a ragot! „iPhone-nal”, „Linux-szal” (sőt! „Linuxszal”), ráadásul ez egy olyan helyesírási szabály, ami követi is a beszélt alakot (nem „ájfónal”, hanem „ájfónnal”, nem „Linukszal”, hanem „Linuksszal”, érted).

Olvasnivaló:
Wikisource
FSF.hu, a geekeknek

3 hozzászólás “A határozóragoknak hibás használatárul.” bejegyzéshez

  1. Nem vagyok megrögzött nyelvtanos, de lehet, hogy ez is csak változik. A nyelvnek változnia kell, csak így maradhat fennt. 10-15 év múlva ezen a bejegyzésen is lehet, hogy csak nevetni fogunk, mert akkor már lehet, hogy teljesen más lesz a „szabály”.

  2. @evenorbert én sem vagyok általában, de valahogy itt nagyon kilóg a lóláb, talán mert egyáltalán nem követi a beszélt nyelvet, egyszerű lustaságról van szó.

  3. A cimbeli stilus jo, csak elbokted. Ahhoz a stilushoz az ‘Az’ nevelo illik. :-)

    Egyebkent pedig +1, ez egyszeruen csak lustasag. Ez pont egy olyan szabaly, amit relative egyszeru alkalmazni, mert csak ki kell mondani a szot, es megvan a megfelelo rag.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.