A határozóragoknak hibás használatárul.

Mostanában vészesen kezd elharapódzni (elharapózni?) a -val/-vel határozóragok hibás használata, ami engem növekvő mértékben bosszant.

Baszod alássan, kedves blog/twitter/egyéb tartalmak írója: olyan rag nincs, hogy “-al”. “iPhone-al”, “Linux-al”, ez, kérlek, baromság. Tessék szépen hasonultatni azt a ragot! “iPhone-nal”, “Linux-szal” (sőt! “Linuxszal”), ráadásul ez egy olyan helyesírási szabály, ami követi is a beszélt alakot (nem “ájfónal”, hanem “ájfónnal”, nem “Linukszal”, hanem “Linuksszal”, érted).

Olvasnivaló:
Wikisource
FSF.hu, a geekeknek

3 hozzászólás “A határozóragoknak hibás használatárul.” bejegyzéshez

  1. Nem vagyok megrögzött nyelvtanos, de lehet, hogy ez is csak változik. A nyelvnek változnia kell, csak így maradhat fennt. 10-15 év múlva ezen a bejegyzésen is lehet, hogy csak nevetni fogunk, mert akkor már lehet, hogy teljesen más lesz a “szabály”.

  2. @evenorbert én sem vagyok általában, de valahogy itt nagyon kilóg a lóláb, talán mert egyáltalán nem követi a beszélt nyelvet, egyszerű lustaságról van szó.

  3. A cimbeli stilus jo, csak elbokted. Ahhoz a stilushoz az ‘Az’ nevelo illik. :-)

    Egyebkent pedig +1, ez egyszeruen csak lustasag. Ez pont egy olyan szabaly, amit relative egyszeru alkalmazni, mert csak ki kell mondani a szot, es megvan a megfelelo rag.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.