Szereted a jó (úgy értem: JÓ) kávét?

Várady Tibi barátom megnyitotta első kávézóját Printa Café néven. Az egység a Printa designboltban (Budapest VII., Rumbach Sebestyén utca 10. | facebook | foursquare) üzemel, ahova egyébként is érdemes elmenni, jó cuccaik vannak. A promónak itt vége is lehetne (ha ennyi lenne, bele se kezdtem volna), de hogy lássuk, hogy mi az, amit a Starbucksban meg a Gloria Jean’s-ben nem kapsz meg, Tibi küldött egy lebilincselő kis leírást, hogy hol is kezdődik a kávé:

A kávét egy koppenhágai pörkölőtől szerzem be, a The Coffee Collectivetől. A négytagú kollektívában Peter Dupont pörkölőmester mellett Klaus Thomsen 2006-os barista világbajnok, Casper Engels kávékóstoló (cupping) világbajnok dolgoznak.

A TCC személyesen és rendszeresen jár a farmokon, minden kávéjukat direct trade rendszerben veszik, jelenleg Brazíliában, Guatemalában, Kenyában és Panamában. A termelő minden esetben jóval magasabb árat kap a piaci és fair trade árnál is.

A magas ár és a közvetlen kapcsolat etikailag jelentős, de egyben a minőség feltétele is. Piaci áron lehetetlen annyi munkát belefektetni a termelésbe, amivel kihozható a kávé maximális minősége. A különböző szedési, feldolgozási technikákról a pörkölő blogján lehet olvasni igen részletes fényképes beszámolókat.

Pl:
http://coffeecollective.blogspot.com/2010/03/finca-vista-hermosa-guatemala-march.html
http://coffeecollective.blogspot.com/2010/02/nyeri-kenya-2nd-of-february-2010.html
http://coffeecollective.blogspot.com/2010/08/daterra-2010-visit-part-2.html

A pörkölést lassú pörköléssel, tízkilós adagonként, folyamatos felügyelettel, percenkénti hőmérséklet jegyzőkönyv-vezetéssel végzik, folyamatos kóstolással ellenőrzik a minőséget. A kávé határozottan más, mint amit megszoktunk. Szerintem finomabb.

A kávé eladása előtt továbbképzésben részesített Klaus Thomsen. Sok fejlesztenivalóm van, de most már büszke vagyok az eredményre. Ezért – bár kb két hete megnyitottam – most már tényleg mindenkit meghívok. :)

Nekem ebből lejön, hogy nem egy ezeregyedik új kávézóról van szó, hanem valami komolyabb szándékról. Remélem hamarosan időm engedi, és saját élményekkel is tudom igazolni a fentieket — addig is próbáld ki, aztán kommentelj, hogy milyen volt!