Mobil ökoszisztéma, a webes tartalmak megmentője.

Érdekes írást olvastam Martín Varsavsky-tól. (Martín spanyol netes befektető, portfóliójában található többek között a Tumblr, a Joost, a Dopplr, a Netvibes, de leginkább a Fon közösségi wifi router megoldás egyik alapítójaként ismert.)

Martín Mathias Döpfnerrel, az Axel Springer CEO-jával beszélgetve konkludált egy érdekes dolgot: a PC ökoszisztéma rászoktatta az embereket az ingyenes tartalomra. Valahogy az elmúlt 20 évben mindenki megszokta, hogy ami PC-n van, az ingyen van: ingyenvindóz, ingyenpornó, ingyennet, warez. Ez probléma most, hogy az újságok a print haldoklásával netre mennek, mert senki nem akar fizetni a tartalomért. (Fogadjuk el általános pozitívumnak azt, ha valaki fizet egy tartalomért, ezzel segítve a tartalom előállítójának megélhetését. És itt most nem a zeneiparra gondolok, hanem az újságírókra és a zenészekre, akikre azért szükség van.) Szóval a felhasználó PC-n nem fizet a tartalomért, mert megszokta, hogy levarezolja.

Enter mobil ökoszisztéma.

Gondolkodj el, nézz magadba: mobilon egyáltalán nem szokatlan, hogy fizetsz 1-2-5 dollárt egy alkalmazásért, egy tartalomért. Természetesnek veszed, simán kifizeted. És ez szuper: a netre menekülő újságok kérhetnek (és kapnak is) pénzt a tartalomért és fennmaradhatnak, köszönhetően annak, hogy a mobil felhasználónak természetes a mobil fizetés és a micropayment fogalma, nem csinálnak problémát egy újság vagy egyéb tartalom megvásárlásából. Ez a trend Mathias szerint megfigyelhető iPhone és Android esetében, bár az Androidos tablet penetráció természetesen még kiscsikó.

A lényeg tehát: ha te print magazin vagy és menekülnöd kell, ne payment wall-os “hagyományos web” editiont adj ki, hanem mobilra/tabletre optimalizált fizetős tartalmat — jobban fogsz járni.

Egy gondolat “Mobil ökoszisztéma, a webes tartalmak megmentője.” bejegyzéshez

  1. Az a baj, hogy szerintem a kiadók nem értik a technológiát és csak sírnak, hogy nincs pénz, aztán ilyen paywallokkal próbálkoznak…

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.