Stephen Elop: “az Androidot az Apple hozta létre”.

A mai napi lolkát Stephen Elop, a Nokia új CEO-ja, a Microsoft utazó ügynöke szállította, aki kijelentette, hogy:

Apple created Android, or at least created the conditions necessary for Android to come into being

Stephen Elop (aki nagy valószínűséggel úgy fog bevonulni a történelembe, mint az ember, aki szarér’-hugyér’ üveggolyókért átjátszotta a világ egyik legnagyobb mobilgyártóját az ex munkaadójának) úgy tűnik nem szeret Wikipediát olvasni — nyilván azért, mert ott mindenféle információk szabadon áramlanak, az pedig az ő világképébe láthatóan nem fér bele. De a mienkbe belefér, és egyébként is közelebbi viszonyban szeretünk lenni a tényekkel, mint (a jelek szerint) Mr. Elop, úgyhogy következzék némi debunking.

Tekintsünk el egy pillanatra (de csak egy pillanatra) attól, hogy az Androidot (az Android Inc.-et) 2003-ban alapították, 2 évvel az iPhone fejlesztésének megkezdése előtt. Azért tekintsünk el ettől, mert való igaz, hogy ui szinten hasonló vonalak mentén fejlődött az Android, mint az iOS – mint ahogy most, a kocka fordultával az iOS fejlődik hasonló vonalak mentén, mint az Android. Ezzel nincs is semmi baj.

Akkor miért hülyeség ilyet állítani?

Azért, mert az Androidot nem az Apple kreálta, és nem is az Apple által fejlesztett operációs rendszer. Az Android egy folyamat gyermeke: a nyílt forráskódú fejlesztési modell terjedésének folyamatáé. Az Android létrejötte természetes velejárója volt annak a folyamatnak, amelyben tipikusan zárt szoftvereken alapuló iparágakba berobban a nyílt, és a tapasztalatok szerint sikeresebb fejlesztési modell, és újszerű megközelítéssel újszerű megoldásokat gyárt.

Az Androidot tehát nem az Apple kreálta, hanem a Nokia, a Microsoft, a Samsung… az összes olyan mobilgyártó, aki az elmúlt 20 évben (amióta létezik mobil telefónia) raffináltan korlátozott funkcionalitást nyomott le a torkunkon, mesterségesen hátráltatva a fejlődést, és (következésképp) a felhasználói élményt. (Jó hardver, gagyi szoftver – ismerős valakinek a felállás?)

Más megfogalmazás szerint: az Androidot nem az Apple kreálta, sőt: az iOS-t végső soron ugyanaz a begyöpösödött régi berendezkedés eredményezte, ami az Androidot, csak mivel az Apple valahol régi játékos, ugyanarra a problémára egy különböző (de hasonlóan újszerű) választ adott. Ők legalább úgy léptek be a piacra, hogy a dobozon kívül gondolkodva (mert hát ott voltak) az alapoktól újragondolták a feladatot, és egy hatalmas innovációs lépcsőt léptek. (Amit — tegyük hozzá — az Android is meglépett.)

Nem mondom, hogy ez egy szándékos folyamat volt (de azt se hogy nem) — ez a “régi” berendezkedésből fakadó természetes korlát volt, amit nem csak a mobil iparban kell(ett) ledönteni. Nota bene: ha nagyon ránézünk ugyanerre a folyamatra, van két másik érdekes mozzanat: a Symbian forráskód megnyitása (too little, too late), és a Maemo/MeeGo (szintén too little, too late) — mindkettő a Nokia kezdeményezése. Ha nem késnek el vele, most Stephen Elop nem beszélhetne ilyen hülyeségeket, legalábbis biztos nem a mostani pozíciójából, mert a Nokiának nem lenne szüksége külső forrásra operációs rendszer téren. És én nem az androidportal.hu-t tolnám, hanem a meegoportal.hu-t.

Azt állítani, hogy az Androidot az Apple hozta létre, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a VHS halála a Toy Story DVD kiadásának egyértelmű következménye. Vagy hogy az Ubuntut a Windows XP (sőt: a Microsoft!) hozta létre. Vagy hogy az első világháborút Ferenc Ferdinánd meggyilkolása okozta.

Az Apple nem okozta, csak katalizálta. Stephen Elop cége, és a hasonlók okozták.

Mr. Elop, ahelyett, hogy hülyeségeket beszél, inkább megpróbálhatná valahogy feljebb tornászni újdonsült munkaadója tőzsdei értékét, amit jórészt pont ő tornázott le oda, ahol most van. Vagy piacra dobni egy értékelhető hardware+oprendszer kombót, ahelyett, hogy régi, de már első kiadásakor is anakronisztikus eszközök rózsaszínre festésével oldja meg a termékfrissítés problémáját. Vagy fejlesszen egy tabletet. Vagy egy valamire való alkalmazást.

3 hozzászólás “Stephen Elop: “az Androidot az Apple hozta létre”.” bejegyzéshez

  1. Nyilvan megenged maganak egy nagyvonalu tulzast az uriember, de abban szerintem nagyreszt igaza van, hogy a piacot az iPhone teremtette. Annak hatasara hittek el a fogyasztok, hogy a touch interface mukodik es a smartphone az nem csak IT guruknak meg email junkie cegvezetoknek van.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.