Goldenblog 2012 zsűrizési irányelveim.

Tavalyi győztesként idén a Goldenblog zsűrijében vagyok az androidportal.hu-val. Ezzel a bejegyzéssel a végső shortlist-képzési gyakorlatom előtt gondoltam lefektetni az elveimet: mi alapján pontozom az IT blogokat? (A következő gondolatok magánvéleményt tükröznek; nem tekintendő sem a Goldenblog, sem az androidportal.hu hivatalos álláspontjának.)

  • Saját tartalom! A blog fektessen hangsúlyt a saját tartalomra. Aki ismer tudja, hogy nem tartom sokra a kizárólag híreket másodközlő blogokat. Inkább 5 olyan saját gondolat, amivel esetleg részben nem tudok azonosulni, mint 100 hírcikk!
  • Helyesírás, stílus: aki blogolásra adja a fejét, egy idő után óhatatlanul megtanul helyesen írni, de legalábbis farkashibákat nem követ el. (Tudom: én is hibázok időnként, de merem remélni, hogy általában a stílusommal és a helyesírásommal nincs gond.) Aki nem ír helyesen, az még nem “nőtt fel”, mint blog. És: a helyesírásba beleszámít az is, hogy a szerző nem gondolja őrületes szmájlihaddal megtámogatni közepes szintű stílusát.
  • Kizáró ok: ész nélküli trollkodás. Kritika nyilván lehet és kell, a megítélés pedig szubjektív.
  • Fordított, vagy emlegetett cikk esetén erősen ajánlott a forrás (-ok) megnevezése, deeplinkelése. Ugyanez képekre.
  • Facebook és Twitter: talán ez a legellentmondásosabb, de nálam a blognak saját domainje van (még ha csak egy .blog.hu aldomain is), megtiszteli ennyivel az olvasóit meg a témát. Kizárólag Twitteren eleve nehezen tudom elképzelni értékes és egyedi tartalom létrehozását, ez tipikusan kiegészítő platform. Facebook esetében el tudok képzelni kivételeket.
  • Nem kizáró tényező: csúnya beszéd.