PRINCE2 képzés gyorstapasztalatok.

screenshot.24-03-2013 16.12.48Csináltam egy PRINCE2 vizsgát. Magánérdeklődésből, magánköltségvetésből, magánidőben. Itt most nem azt fogom leírni, hogy milyen volt a vizsga (arra számtalan jobbnál jobb hely van), hanem azt, hogy miért imádom az angol szolgáltatóipart — ez esetben egy PM metodológia képzés vetülettel illusztrálva. Na jó, meg egy kicsit hogy milyen ez a kurzus.

Egyrészt fantasztikus a customer support. Én az ILX-nél vettem az online kurzust és a vizsga vouchert. Három esetben volt support requestem, és mindhárom esetben szinte azonnal (fél órán belül) élő ember válaszolt a kérdésemre — akkor is, ha azt a webes formon toltam be! És ami még fontosabb: nagyon segítőkészek, szinte helyetted gondolkodnak (látszik, hogy valami kemény support IVR backend lehet mögöttük, és ismerik a lehetséges ügyfélpanaszokat), és a válasz mindhárom esetben a megoldást nyújtotta, nem valami fórum linket, mint amikor az Amazon AWS-sel van valami bajod. Ha felhívod a telefonos supportot, 2 csörgés után ember veszi fel, akit egyből kérdezhetsz a konkrétumokról — és kenni fogja a témát, adni a releváns választ. Idehaza hol találsz ilyet?

Maga a kurzus… Nos, a könyvet, ábrákat, megértést nyilván semmi nem helyettesíti. (Ha csak a real life tapasztalat nem.) De a CD nagyon jó kiegészítő! Egyrészt szerintem csak a CD kivégzésével eljut az ember arra a szintre, hogy rizikósan bár, de meglesz a vizsga (tehát mondjuk 55%-kal), de persze ez rizikós, és nem ajánlott, másrészt a könyv kifejezetten jó. 320 oldal körül van, ami elsőre kicsit talán dermesztő, de nagyon logikusan van felépítve (meglepő is lenne, ha pont egy metodológia tankönyv nem lenne logikus), másrészt, legalábbis nekem, olvasmányos, hovatovább izgalmas. Hiába, I am a bitch of logical processes. Egyetemen sose éreztem úgy, hogy valami témát be akarok fogadni… (De: a Számítástudomány elemei nevű tantárty volt az.) És a kurzus mellé jár egy vizsgaszimulátor és ilyen buta kis — de erről később — játékok.

A vizsgaszimulátor pontosan azt a formátumot adja, mint maga a vizsga, vagyis 75 kérdés, 1 óra — érdekes módon míg a szimulátorban nekem átlag 25 perc volt végigtolni egy vizsgát (azzal együtt, hogy esetenként gyereket neveltem közben), IRL éppen elég volt az 1 óra. Gondolom a drukk, vagy valami.

És a vizsgaszimulátorhoz fullos analitika jár: a vizsgaszimuláción felül az eredményeid alapján grafikonokat készít, témakörönként és fejezetenként átlagol, hogy lásd, melyik témában hány százalékosan voltál helyes, milyen a progress; ez jópár szimulált vizsga után nyilván elég jó input arra, hogy melyik fejezeteket érdemes még masszírozni kicsit.

PRINCE2 vizsga analitika
PRINCE2 vizsga analitika

A vizsgaszimuláció után átnézheted egyenként az eredményeidet, minden kérdéshez ott van a vonatkozó fejezet száma, és be is tudod csillagozni (“Add to Review Pad”), hogy az adott fejezetet később megnézhesd.

És akkor a játékok: van pár játék, amik jórészt vizsgakérdéseket tesznek fel játékos formában. Legnagyobb előnyük az, hogy nem kell 75 kérdést megválaszolnod, hogy lásd az eredményt, hanem azonnal kapod — és az eredmény mellé rögtön fejezet-bekezdés szinten a szükséges tudás hivatkozását. És külön kiemelendő a process walkthrough “játék” (ahol elejétől a végéig kell végigtolni egy projekt magasszintű kontrolljait), mert itt kerül az ember a kurzus során legközelebb egy valóságos implementációhoz.

Szóval olyan ez a PRINCE2 meg a köré kanyarított kurzus, mint egy jó mobileszköz. letisztult, logikus — és a célja a felhasználóbarátság, nem a felhasználó (tanuló) fölösleges szivatása.

Thumbs up!

3 hozzászólás “PRINCE2 képzés gyorstapasztalatok.” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.