Blackphone: az egymondatos vision, ami működik.

Érdekes kezdeményezés a Blackphone. A vision szerint

Blackphone is the world’s first smartphone which prioritizes the user’s privacy and control, without any hooks to carriers or vendors.

És így tovább, és így tovább. A helyzet az, hogy bár ez a mondat kb. minden, amit jelenleg tudni a projektről, illetve azt, hogy a hardver elvileg csúcskategóriás lesz, és lesznek rajta “eszközök”, amik a fenti egy mondatot támogatják.

Mindenesetre a konkrétumok nélkül is izgalmas a sztori, elég volt arra, hogy feliratkozzak a hírlevélre.

Két dolog jut még eszembe így gyorsan:

  1. Majdhogynem hálásak lehetünk az NSA-nek hogy kiváltja a világban ezt a yoyo-effektust a felhőben tárolt adatok kapcsán, és felnyitotta valamelyest az internet népének szemét. Nyilván nem ez a mobileszköz lesz az utolsó ilyen “vissza a jogaidat” kezdeményezés, és látni fogjuk ezt több iparban is, nem csak a mobiloknál.
  2. Cory Doctorow Homeland-jében is Android alapokon építkezik a szubkultúra, csak ott nem Blackphone, hanem ParanoidAndroid a neve.

És persze jegyezzük meg gyorsan, hogy egy eszköz önmagában messze nem csinál nyarat, jönnie kell az alternatív szolgáltatásoknak, amik a privacy-t tartják szem előtt, amik (mint pl. a Kolab) felhőszolgáltatásokat tesznek elérhetővé saját vason, vagy egyszerűen csak per definitionem követhetetlenek harmadik személy számára.

Érdekes idők elé nézünk, na!