Tanmese a bukósisakban bringázásról.

Gyakran látok olyan bringásokat, akiknél bringázás közben ott a bukó, de nem a fejükön. Érted, a tulok úgy bringázik, hogy a kormányon lóg a bukó, vagy a hátizsákra van erősítve, vagy (ez a leghülyébb fajta, a Fogaskerekű környékén látni 29″-os kerekeken) a fején van, de hátratolva. Gondolom az elgondolás az, hogy

de hát csak itt lassan krúzolgatok, mi baj történhetne?

Az elgondolás mögött meg (megintcsak: gondolom) az áll, hogy

én biztonságosan tudok bringázni, következésképp egészen addig semmi bajom nem lehet, amíg úgy nem döntök, hogy na most akkor nem biztonságosan bringázok. Akkor majd fölveszem a bukót.

Én is így gondolom egyébként (mármint hogy biztonságosan bringázom, nem úgy, hogy ezért nem hordok bukót), úgyhogy íme egy kis mese, hogy miért érdemes mégis bukót hordani, bármily hihetetlenül hangzik.

Na, akkor itt jön.

A mese.

Ülsz?

Bukó a fejeden? (Csak vicceltem. Kezdjük.)

El kellett mennem minap az Erdészért (Erdész 1, ugye). Szervízben volt, hátsó kerékcsapágy-csere (hogy ne “kergessen állandóan a 47-es villamos”, ahogy a szerelő fogalmazott), meg olajcsere, ékszíjfeszítés , semmi komoly.

A Szépvölgyi úton a Raiffeisen ki volt fogyva zséből. Ilyenkor jön rá az ember, mennyire falanszter a Montevideo utca és környéke: a Rafin kívül nincs ott egy megveszekedett bankautomata, csak egész lent, a Kolossy térnél egy OTP meg talán egy BB. De azért én megpróbáltam, nem akartam ezt elhinni, körbebringázok ott, gondoltam, és keresgélek, hátha mégis van valahol. (Ilyenkor jön rá arra is az ember, hogy a Foursquare meg a Google mennyire használhatatlan idehaza, szerintük a legközelebbi ATM 3,5 km-re van.)

Szóval felbringáztam (ja igen, bringával voltam, nyilván) a Montevideóba, és kb. 15-20-szal (Endomondo szerint 17,89-cel) haladva nézelődtem, kerestem az ATM jellegzetes (nem) formáját. Utam átvitt parkolókon is, az egyik bejáratánál történt a bénaság: amikor először odanéztem, még nyitva volt a sorompó, de aztán bámészkodtam tovább, hol az a kurva ATM, és mire legközelebb odanéztem… nem néztem oda, fejbecsapott a lecsukódó sorompó. At speed, ahogy mondani szokás, persze nem mentem 40-nel, de akkor is.

Ezen a ponton, ha nem lett volna rajtam bukó, vélhetően a következő kép az lett volna, ahol a mentőben magamhoz térek. Így? A fejem szinte meg se érezte. Nyilván kellett egy perc, hogy visszafejtsem mi történt: nyilván valaki előttem nem sokkal ment ki a parkolóból autóval még mielőtt én odaértem volna a helyszínre, bennem meg se fordult, hogy az a sorompó le akar csukódni, tudomást se vettem róla mint tereptárgy, és pont akkor csukódott le, amikor odaértem. Nem a fejem tetejét találta el, hanema  homlokom fölött úgy 4 centivel. A nyakam, kezeim kicsit meghúzódtak, ennyi az aftermath. De a fejemnek semmi baja, ami szerencsés dolog, mert tökre szeretem a fejemet. Jó fej ez. Jófej.

A bukómat is szeretem (még mindig az a Cratoni Tremor Tribal, amit valamikor a #cmbp meg Alleycat-es régmúltban vettem), de könnyen lehet, hogy ezután vehetek egy újat, mert bár minimális külsérelmi nyom van rajta:

IMG_20140829_084838

…de azt szokták mondani, hogy a bukó belül sérül ilyenkor, ahogy elnyeli az energiát.

Röviden ennyi. Hordjatok bukót, mert sose tudni, hogy mikor jön egy hülye autós, hülye másik bringás, vagy egy hülye sorompó.