Van még élet az XMPP-ben.

Újraindult a hosszú ideig tetszhalott állapotban várakozó Kolab projekt, új verzióval, új vason, and other measurements as well (úgyhgy aki jelentkezett bétateszternek az hamarosan kap is mailt, köszi a türelmet) — és ha már Kolab, akkor elgondolkodtam, hogy vajon van-e még értelme Jabber alapú chattel foglalkozni ebben a témakörben. A környezeti változó itt ugye az volna, hogy a Google is, a Facebook is elmigrált az XMPP-ről, és mentek a saját rohadék silósodott világukba.

(Itt jegyzem meg, hogy értelme ettől függetlenül per definitionem természetesen van, hiszen az XMPP egy nyílt, szabad protokoll, pont olyasmi, ami miatt az egész Kolab projekt indult.)

Nos, a helyzet az, hogy mindkettő támogatja (még) az XMPP-t, pontosabban: mindkettőhöz lehet csatlakozni XMPP-vel, és üzenetet küldeni-fogadni is, sőt, a Google szolgáltatás még away státuszt is ad, ami magában a webes Hangouts-ban már nincs. Én is kipróbáltam most, és még tavaly is ment róla beszélgetés itt-ott, hogy elvileg be van szántva, gyakorlatilag meg nem. (Vagy nem annyira.) Konkrétan úgy tűnik, hogy Google-Google konaktok közötti chat megy, “federated” kontaktok nem mennek.

Szóval foglalkozni egyértelműen érdemes a kérdéssel, bár:

  • nem tudjuk, hogy valamikor (akár holnap) nem dönt-e úgy valamelyik technológiai óriás, hogy mégiscsak beszántja az XMPP service-eket — lehet hogy pont az én loginem hatására bedühödnek és bumm;
  • nem garantált az extra (és egyébként XMPP-ben is megvalósított) fícsörök működése, pl. group chat;
  • és garantáltan nem működik pl. a Google Hangouts geolokáció küldő funkciója, és biztos van még pár ilyen totál custom őrület.

A beszántással kapcsolatban aztán hazardírozhatunk: a Facebook chat speciel működött még az XMPP kompatibilitás előtt, a Pidgin-facebookchat plugin jóvoltából — ez a plugin szépen (kit akarok becsapni: undorítóan-de-működően) leparsolta a Facebook oldalt és abból kinyerte a chatet. Igen, mocskos ronda dirthack volt, amit ezzel viszont mondani akarok az az, hogy elvileg XMPP nélkül sem áll meg az élet, és talán lesz a közösségben annyi erő meg kitartás, hogy lesznek legalább a fontos dolgokat nyújtó workaroundok akkor is, amikor XMPP support már egyáltalán nem.

Mindemellett meg persze ha történetesen egy cég, vagy csapat, vagy család arra vágyik, hogy a Google ne az ő céges árpolitikájuk vagy szexchat-jük alapján targetálja a következő hirdetést a levelezésben, nos akkor a saját Jabber szerver és saját chat megoldás még mindig a legtisztább.

Következő lépés tehát: megtalálni a megfelelő chat frontend megoldást/plugint.