#til Amsterdam: Volendam.

Ma nekivágtam, és tettem egy kört Volendam felé bringával. (Még tegnap összeraktam a bringát (végre), úgyhogy tegnap megvolt egy Ijburg kör némi (sok) tévelygéssel, ma meg ez. Jó kis bringás hétvége, összesen mondjuk 60-70 km.)

Volendam egy kisváros Amszterdamtól északra, eredetileg Edam kikötője volt, aztán amikor az Edamiak ástak egy új kikötőt maguknak, az addigi kikötő lakói először az öklüket rázták, hogy “Edam you!”, aztán feltöltötték a saját kikötőjüket (hence the name, Vollen Dam, vagyis Filled Dam), majd nekiálltak nagy erőkkel halászni, jópár éve leginkább oroszt turistákat, legalábbis a mai tapasztalatom alapján. A teljes sztori itt, nekünk most elég annyi, hogy szép hely, az odavezető út is szép. (Meg a visszavezető is… mert persze megint nem sikerült egyenesen odatalálni… se vissza.)

Hogy a rész is meglegyen (utána kaptok egy galériát, türelem):

  1. A Google Maps kerékpáros navigációra zsebben hordva nem alkalmas. Talán a kormányon jó lenne, ezt az opciót majd explorálom. Ma a fülemben volt egy katéterfüles, úgy mondta az irányt a Maps, aminek az lett az eredménye, hogy 5 percenként dühös “the fuck” sziszegéssel megálltam hogy most akkor hol a faszba’ vagyok és merre kell kagyarodni. A kisebbik baj a Maps kiejtése, nagyobb, hogy a bringaútban levő S-kanyart is úgy értelmez, hogy “turn left at bringaút, then: turn right at bringaút”, szóval good luck, hogy ne kanyarodj időről időre be valami olyan útra, ahova nem kéne.
  2. Azt is megtanultam, hogy a mostani, bringázásra használt gatyám teljesen alkalmatlan bringázásra. Erőm jelentős részét a nadrággal folytatott reménytelen küzdelemre pazarlom, ahelyett, hogy a pedállal folytatott nemes küzdelemre fordítanám. Megoldás: futós cuccban fogok bringázni.
  3. És azt is megtanultam, hogy ideát az alap szélerősség valahol 40 km/h környékén van, és lehetőleg szembe fúj. Vélhetően ezért megy mindenki lassan: nem érdemes tekerni, azzal csak hatványozottan több energiád megy el a szembeszél miatt.

No, mert ilyen türelmesek vagytok, galéria:

Sőt sőt SŐT! Itt egy Ijburg galeri is, hogy lássátok milyen egy 10 éve létező szigeten álló lakótelep:

Bonus track: Ijburg photosphere.